Dilluns, 26 de juliol de 2021 - Edició 1096
La República

Castells avisa el Govern espanyol que el nou finançament és ‘inajornable’ i demana a ZP més voluntat política

El conseller d’Economia i Finances, Antoni Castells, ha advertit aquest dimecres al govern espanyol que la reforma del model de finançament és ‘inajornable’. En aquest punt ha assegurat que ‘és exigible demanar a tothom voluntat política per fer-la possible’. Castells ha aprofitat el debat a la totalitat als pressupostos de la Generalitat per al 2009 per insistir amb la reclamació d’un nou sistema de finançament.

El titular d’Economia ha destacat que l’actual model ‘ha fet el seu cicle’ i ha reiterat que no contempla que l’any pròxim no s’hagi acordat un nou sistema.

Redacció
Redacció 12/11/2008

Durant la seva intervenció al Parlament, el conseller ha volgut subratllar que els pressupostos s’han fet amb l’antic model de finançament, que està, segons Castells, ‘extingit i en situació de pròrroga forçosa’. Ha ressaltat que el Govern no contempla cap altre escenari que el de que l’any 2009 estarà en vigor el nou model de finançament que es desprèn de l’Estatut. En aquest sentit, ha ressaltat que ‘en el moment en que aquest fet es produeixi el Govern procedirà a proposar a aquest Parlament les modificacions pressupostàries oportunes, d’acord amb les tècniques normatives i pressupostàries que resultin més adequades’.

Castells ha reiterat que a l’any 2009 hi haurà un nou model de finançament. Segons ha dit, ‘això es desprèn de l’Estatut, el que defineix la resolució aprovada per amplíssima majoria per aquest Parlament en el darrer debat de política general, el que reclama la societat i el que Catalunya necessita’. De fet, ha explicat que els pressupostos s’han fet amb aquest model ‘caducat estatutàriament’. També ha destacat que els comptes estan condicionats per la pròpia crisi econòmica i la normativa d’estabilitat pressupostària, que ‘estableix limitacions apreciables als nivells de dèficit i endeutament’.

El conseller ha remarcat que l’actual finançament ‘penalitza clarament Catalunya i no dóna ni els recursos ni la capacitat de decisió que són justos’. Castells ha indicat que ‘alguns han pretès que els moments de crisi no són els més apropiats per fer la reforma’. Per contra, ha declarat que ‘és exactament al revés’. ‘La recessió té un impacte proporcionalment més acusat en els nostres ingressos i converteix en més peremptòries i imprescindibles les polítiques socials que tenim la responsabilitat de prestar als nostres ciutadans’, ha afegit.

Castells ha reclamat a ‘aquells que consideren prioritàries les polítiques socials’, en referència al PSOE, ‘haurien d’abordar amb més urgència que mai la reforma del finançament’. Per això, ha assegurat, ‘és exigible demanar a tothom voluntat política per fer-la possible’.