Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1055
La República

Bildu proposa Otegi com a candidat a lehendakari

ACN Barcelona .- Bildu ha posat sobre la taula el nom d'Arnaldo Otegi com a candidat a la lehendakaritza de cara les eleccions basques, previstes per l'octubre. Ara bé, la proposta s'ha de sotmetre a partir d'aquest dilluns a les assembles locals de la formació i és una d'entre diverses possibilitats, segons ha explicat un dels portaveus, Oskar Matute. “Volem i farem un procés participatiu” per escollir el candidat a liderar el País Basc, recull la formació en nota de premsa. La proposta de candidat a lehendakari, que s'ha fet dotze dies després de la posada en llibertat d'Otegi després de sis anys i mig de presó, és un dels tres temes que la direcció vol debatre amb la militància. També planteja a les bases la renovació de l'oferta política i l'actualització del projecte EH Bildu.

Redacció
Redacció 12/03/2016

Un nou front a l’estat cap a la independència

La direcció de Bildu ha anunciat l'inic del procés intern que des d'aquest dilluns i fins a l'abril ha d'escollir la candidatura a lehendakari de cara les eleccions de la tardor. Entre altres possibilitats, la d'Arnaldo Otegi. La proposta s'ha de sotmetre a les bases i no tanca la porta a altres opcions perquè les agrupacions locals podran proposar altres noms.
 
Malgrat una possible inhabilitació Otegi serà candidat, sí o sí…

En roda de premsa el parlamentari i portaveu d'EH Bildu, Oskar Matute, ha explicat que Otegi ha confirmat la seva “disponibilitat”. Una sentència l'inhabilita per ocupar un càrrec fins el 28 de febrer de 2021, tot i que no especifica en quins càrrecs no pot optar.

Primaries per fer més gran el candidat Otegi

Segons recull la formació en nota de premsa, en paral·lel a l'elecció de candidat, Bildu vol que la militància es pronunciï sobre la línia política de la coalició a partir d'ara. De cara a un “nou temps”, Matute ha defensat que cal una proposta política que porti el País Basc a un nou escenari i que sigui “el resultat d'una feina col·lectiva des de la base, que reculli i uneixi aportacions i sensibilitats diferents”. Sobre els eixos de llibertat i justícia social, fent del dret a decidir “una eina de transformació social” i de la sobirana “un instrument per posar en pràctica el canvi polític i social”.

El PNB i Podemos davant la candidatura d’Otegi

Sobre d'adequació del projecte, Matute ha parlat de “renovar i reforçar” la relació amb les bases i ha reclamat situar EH Bildu com a força imprescindible. “Pau, llibertat, justícia i dignitat”, són els principis que ha defensat Matute per a “a la construcció d'un país decent”: “un país en pau, en plena llibertat, justícia social per a la seva gent i amb dignitat plena a la vida”.