Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

BComú critica ara el salari ètic que es va autoimposar

Colau sempre ha tret pit del seu “salari ètic” i del programa Filadora per finançar iniciatives socials que es finançava amb part del salari al qual el partit va acordar renunciar. Ara però, se'n penedeixen perquè no es va tenir en compte la diferència de responsabilitats i dedicació d'estar al govern o a l'oposició.

Redacció
Redacció 06/08/2017
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, sempre ha tret pit del seu “salari ètic” però ara resulta que el posa en dubte i ni l'alcaldessa ni els deu regidors ni les bases de Barcelona en Comú hi estan d'acord i demanen modificar-ho.
 
“Es va fixar de manera arbitrària, en ple debat amb la CUP, i pensant més en l'oposició que al govern, sense tenir en compte la diferència de responsabilitats i dedicació en un cas i un altre”, recull La Vanguardia. Aquesta és una de les conclusions a les quals va arribar la militància reunida a les Cotxeres de Sants el passat 22 de juliol sobre el màxim de 2.200 euros nets al mes en catorze pagues que es va imposar el mateix partit el febrer de 2015. La xifra es va fixar per posar “fi als privilegis polítics i posar la política al servei de la ciutadania”.

Un descontentament que no és nou

 
Però aquest descontentament no és pas una sorpresa. Tal com avançava fa uns mesos el directe!cat, Barcelona en Comú (BComú) posava en marxa un programa anomenat Filadora per finançar iniciatives d'entitats socials.
 
Ho feia amb els diners d'un fons solidari creat per “retornar a la societat” la diferència entre el sou que els seus càrrecs electes a Barcelona ingressen i els diners que s'acaben quedant en compliment del codi ètic de la formació, un màxim de 2.200 euros mensuals en 14 pagues. Una pràctica honorable que la majoria de partits no fan, però que ho podria ser més si hi hagués la certesa que tots els regidors hi participessin. Aleshores, el directe!cat va poder saber, per fonts oficials de BComú, que només cinc dels onze regidors contribuïen al fons solidari.
 
A les Cotxeres, els militants van tenir a les mans un informe del comitè de seguiment estatutauïen al fons solidari.
 
A les Cotxeres, els militants van tenir a les mans un informe del comitè de seguiment estatutari i codi ètic de BComú, i una vegada analitzat, van treure'n conclusions. Consideren que el màxim actual “és molt baix si es considera que no hi ha mecanismes de correcció ni complements de responsabilitat aplicació de l'IPC” i que també hauria de preveure complements per dinar i transport. Creuen que s'hauria de pujar “com a mínim un 1,5% per estricta aplicació de l'IPC” i que també hauria de preveure complements pel transport i dietes.

 
Així doncs, ara sembla que el descontentament arriba a tot arreu i la militància vol canviar l'anomenat salari ètic. Pensen que aquestes restriccions tindrien sentit si fossin a l'oposició on el nivell de feina, responsabilitat, estrès i exposició pública és molt diferent, segons exposa La Vanguardia. A més, asseguren també que el 52% dediquen entre 40 i 60 hores setmanals a la feina i el 46% hi dedica més de 60 hores.
 
Així, ara aposten per una “redimensió del salari ètic”.