Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Autoritzen un ‘homenatge a José Antonio Primo de Rivera, “assassinat pels socialistes al 36”

Es tracta de l’eslògan, directe i clar, amb el qual La Falange va sol·licitar a la Delegació de Govern a Madrid organitzar una manifestació el pròxim cap de setmana, vigília del 20-N. Encara que va ser prohibida en principi, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid va admetre el recurs i va autoritzar la concentració. La marxa va ser anul·lada perquè ‘denota una voluntat provocativa’ i es tracta d’una ‘agressió verbal’ en un context tibant a la capital per la baralla entre neonazis i antifeixistes que acabar amb la vida d’un jove diumenge passat. Ara, el TSJM ha rectificat aquesta decisió, donant llum verda a la convocatòria sobre la base del recurs presentat per la formació.

Redacció
Redacció 15/11/2007

La Delegació del Govern la va prohibir perquè ‘l’agressió verbal contra un sector de la població pot provocar aldarulls per una actitud reactiva’. El subdelegat del Govern, Javier García, va desautoritzar la proposta pels possibles conflictes que poguessin derivar-se de la concentració i perquè el recorregut, que parteix del centre de la ciutat per a acabar al Valle de los Caidos, tampoc convencia a la Delegació , especialment, va assenyalar, per les complicacions que pogués tenir per al trànsit.

Fins a ara, la manifestació s’ha anat celebrant cada any a la vigília del 20-N, encara que el matís d’incloure al lema la frase sobre Primo de Rivera ha estat entès per l’executiu com un ‘risc real i raonable’, en tant suposa una ‘agressió verbal contra un sector de la població’. Davant la prohibició, el recurs de La Falange argumenta que la negativa a la seva convocatòria suposa vulnerar el dret a reunió i que mai, des de la primera marxa, al 1940, s’ha produït alguna pertorbació de l’ordre públic.

El Tribunal Superior de Madrid considera que el qual aquesta expressió encapçali la sol·licitud no significa que vagi a ser el significat de la manifestació A més, continua, es deixa clar que s’ha produït ‘un judici de valor erroni, doncs no hi ha cap dada que indiqui que aquestes paraules siguin el lema de la convocatòria’. Malgrat l’enfrontament de visions per part de l’Advocacia de l’Estat i del Ministeri Fiscal, la sentència és ferma encara que es consideri ‘desafortunada i manqui del mínim rigor històric’, no hi ha cap manera d’evitar la concentració. Sense res a fer en aquest tema, ara la prioritat de Soledad Maestre, Delegada del Govern a Madrid, és la de desautoritzar les altres convocatòries que hi ha en la capital per a la mateixa data.