Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1154
La República

Andreu Mas-Colell és investit doctor honoris causa per la Universitat de Chicago

Chicago (EUA) (ACN).- El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha estat investit aquest dissabte doctor honoris causa per la Universitat de Chicago, en una cerimònia solemne que ha durat dues hores. La universitat nord-americana ha posat en valor la “significativa contribució” de les recerques fetes per Mas-Colell, considerat un dels economistes més influents del món. Després de la cerimònia i en declaracions a l'ACN, el conseller s'ha mostrat satisfet i “content” per haver rebut aquest honoris causa, el cinquè que suma al seu currículum. La Universitat de Chicago no atorgava la distinció de doctor honoris causa a un economista des del 2002.

Redacció
Redacció 13/06/2015

Concretament, la universitat nord-americana ha atorgat a Mas-Colell l''Honorary degree of Doctor of Humane Letters'. A banda d'aquesta distinció, la institució concedeix honoris causa en divinitat, dret, música i ciència.

El president emèrit de la Universitat de Chicago Hugo Sonnenschein ha estat de presentar Mas-Colell en la cerimònia, que ha tingut lloc al descobert, al pati principal de la institució, anomenat Main Quadrangle. 

A més d'Andreu Mas-Colell, la Universitat de Chicago (Illinois) també ha atorgat el doctorat honoris causa a tres acadèmics de renom que treballen actualment en universitats dels Estats Units: l'especialista en glaciars Richard B. Alley, el matemàtic Peter Sarnak i la investigadora sobre el càncer Titia de Lange. Alley va descobrir que els canvis climàtics més importants de la història de la Terra han tingut lloc de manera ràpida, en un termini d'anys. Per la seva part, les investigacions de Lange han estat crucials per avançar en el coneixement de les causes genètiques del càncer, així com en la relació entre l'edat i la malaltia. Al seu torn, les recerques de Sarnak, influent teòric sobre els nombres analítics, han suposat un avenç en l'estudi de problemes complicats. 

Un dels economistes més influents del món 

Professor de la Universitat Pompeu Fabra en excedència, Mas-Colell és un dels economistes més influents del món. La Universitat de Chicago ha reconegut la seva “significativa contribució” a la teoria de l'equilibri general amb l'extensió del model Arrow-Debreu en què es basen les anàlisis de teories de preus. La seva recerca va permetre fer el model més aplicable als problemes en finances, economia pública i organització industrial. El conseller també va desenvolupar la teoria de l'aprenentatge adaptatiu en jocs. 

Al llarg de la seva trajectòria, Mas-Colell ha estat reconegut amb diversos honoris causa per les universitats d'Alacant, Tolosa de Llenguadoc i HEC (París) i és autor de 'Microeconomic Theory' (Oxford University Press, 1995), llibre de capçalera dels estudiants de microeconomia. Entre altres guardons, el conseller ha estat mereixedor del prestigiós premi internacional de la fundació BBVA. 

Qui va ser president del Barcelona Graduate School of Economics entre el 2006 i el 2010, anteriorment havia estat professor Universitat de Harvard (1981-1996) i a la Universitat de Califòrnia, Berkeley (1972-1980). Doctorat per la Universitat de Minnesota el 1974, l'actual conseller d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya va ser secretari general del Consell de Recerca Europeu entre el 2009 i el 2010.