Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Andorra produirà 3.200 vehicles ecològics anuals propulsats amb aire comprimit

El ministre de Desenvolupament Econòmic del Goevrn d’Andorra, Juli Minoves, ha presidit aquest dimarts una reunió amb els empresaris andorrans que estan tirant endavant el projecte de creació d’una fàbrica de vehicles ecològics segons el model de l’enginyer francès Guy Negre, que suposarà la producció de 3.200 vehicles l’any.

La trobada, a la que també hi han estat presents representants de diversos departaments del Govern, ha servit per abordar els detalls de la implantació d’aquesta fàbrica al Principat, que podrà exportar la seva producció en virtut de l’Acord d’unió duanera entre Andorra i la UE.

Redacció
Redacció 22/10/2008

Els empresaris andorrans que han obtingut la concessió per a la fabricació i distribució d’aquests vehicles per a tot el sud de França instal·laran dues factories, una al Principat i una altra a Tolosa de Llenguadoc, i manufacturaran dos tipus de vehicle, respectivament. Els fabricats a Andorra podran ser exportats amb facilitat, ja que el Principat s’assimila als països de la Unió Europea pel que fa a la distribució de la producció interna als estats membres.

La factoria andorrana donarà treball a una seixantena de persones i produirà una mitjana de disset vehicles diaris, un total de 3.200 l’any. Aquests cotxes es destinen a l’ús urbà, no són contaminants i poden assolir una velocitat màxima de 45 quilòmetres per hora. De baix cost, tenen una autonomia de 200 quilòmetres i es carreguen mitjançant un compressor d’aire. Andorra fabricarà la totalitat del vehicle, inclosos la carrosseria, que és de resina i poliuretà, i el xassís, d’alumini. Els pneumàtics i les llantes seran importats.

La planta que els empresaris andorrans estan construint a la Vall del Nord incorpora criteris ecosostenibles, com calefacció geotèrmica, i no produirà emissions, seguint els criteris estratègics establerts a principis dels anys 90 i represos per l’Agència Andorra 2020. La inversió prevista per a la seva realització és de més de deu milions d’euros. Els empresaris andorrans han manifestat la seva intenció de contractar joves enginyers i mà d’obra del país, fet pel qual el Departament de Treball ha posat a la seva disposició el Servei d’Ocupació.