Dimarts, 28 de setembre de 2021 - Edició 1160
La República

#24Mestelat Espanya ens vol submisos, ho permetérem?

Madrid (ACN).- La Junta electoral Central (JEC) ha fet públic un acord pel que prohibeix expressament que els membres de la Mesa, interventors i apoderats als comicis municipals del pròxim 24 de maig llueixin samarretes o roba que contingui l'estampació de banderes estelades. Ho fa en resposta a una consulta elevada per la Junta Electoral de Zona de Sant Feliu de Llobregat, que preguntava precisament per aquesta qüestió. La JEC considera que són símbols “de caràcter partidista”, igual que les estelades dels edificis públics que ja ha manat retirat. En canvi, no ha ordenat retirar els símbols franquistes perquè considera que no s'ha acreditat que se'n faci un ús partidista.

Redacció
Redacció 21/05/2015

Estelades no, símbols franquistes sí

L'acord adoptat aquest dimecres que s'ha donat a conèixer un dia després, diu textualment que “els membres de les Meses electorals hauran de mantenir una posició de completa neutralitat política a l'interior dels col·legis electorals sense que, en conseqüència, puguin portar samarretes o emblemes de formacions polítiques o que incorporin símbols de caràcter partidista, com les banderes objecte d'aquesta consulta”.

En la mesura en què identifica l'estelada amb un símbol partidista, la JEC tanca l'acord recordant que tots aquests membres de les Meses, interventors i apoderats “hauran de respectar la prohibició de realitzar als locals electorals i a les seves immediacions propaganda electoral de cap gènere”, i “per això no podran portar samarretes que incorporin símbols de caràcter partidista, com les banderes objecte de la consulta”.

La simbologia franquista no és partidista

En dos altres acords, la JEC també ha reiterat l'obligació de retirar les estelades dels edificis públic i locals electorals, i en canvi ha desestimat la petició del Cercle Català de Negocis (CCN), que demanava que s'apliqui aquest criteri per als més de 3.000 símbols franquistes que es poden trobar a edificis públics a Catalunya. En aquest cas, segons la JEC, “no està acreditat que se'n faci un ús partidista”.