Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024
Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024

La fiscalia alemanya apunta el camí de la presó espanyola

|

- Publicitat -

Potser els sorprendrà que comencem el testimoniatge dient-los que el Govern espanyol ha apujat el sou als membres del Tribunal Constitucional. Fins a un 13% li ha pujat al president de l’òrgan, passant a ser el càrrec públic més ben pagat de tot l’Estat. Bé, suposem que els que els comptes de la Casa Reial mengen a part.
 

Introduït l’agraïment de l’Estat a la tasca ingent que ha fet el TC per preservar la unitat d’Espanya i aixafar la revolta catalana, el focus d’avui s’ha mantingut tant a Alemanya com al Parlament de Catalunya. La Fiscalia alemanya ha demanat presó preventiva per Puigdemont al jutge i l’extradició del gironí a Espanya pels delictes de “alta traició” i “malversació”. Ara li toca moure fitxa a la defensa del president de la Generalitat. La darrera paraula serà del jutge alemany. Abans, l’autoritat judicial haurà d’acceptar o no aquesta presó preventiva, i és aleshores quan tindrà de 60 a 90 dies màxim per a decidir sobre l’extradició del president.
 

Publicitat

No s’enganyin, l’extradició a Espanya segueix essent l’opció més probable, però cal mantenir viva l’esperança amb el desig que, probablement, només sigui extradit per malversació. Tanmateix, l’esquerra de debò (no ICV com deia en un eslògan electoral de fa uns anys), Die Linke, ja ha registrat un nou domicili a alemanya per al president català, perquè el jutge vegi que Puigdemont té residència al país germànic i se li faci més complicat així mantenir-lo en presó preventiva. L’opció desitjable és la llibertat vigilada, almenys. Ja ho veuen, pinta malament, però Catalunya encara té amics nobles al vell continent.
 

La rebel·lió no s’aguanta en cap cas ni en cap país perquè no hi ha hagut violència ni aixecament d’un ‘exèrcit català’, però el principal perill del president, si finalment és retornat a Espanya per ser jutjat per malversació, és que l’Estat es reservi un as a la màniga i s’inventi alguna prova (que potser ja té preparada) per tornar-li a imputar rebel·lió, i aleshores com que ja estarà en territori espanyol i sota custòdia judicial…
 

A Catalunya, mentrestant, la Mesa del Parlament s’ha mogut i ha acceptat trametre la delegació de vot del president Puigdemont. Ho farà en Elsa Artadi i es començarà a fer efectiva a partir de la propera votació. Evidentment, el trio calavera del 155 ja ha començat a amenaçar amb recursos i, en darrera instància, el TC. Els propis lletrats de la cambra també han advertit a JxC i ERC que el TC ja va denegar la delegació de vot per al president, però els independentistes al·leguen que ara Puigdemont està en la mateixa situació que Jordi Sànchez i Oriol Junqueras, per la qual cosa hauria de poder-se-li delegar el vot. De ser així i de seguir amb el posicionament abstencionista la CUP, una teòrica votació presidencial quedaria ara amb un empat a 65 inèdit. Tota la pressió se situaria en el conseller Comín, que manté l’acta. Però… qui proposarà JxC? La llista del president guarda silenci mentre segueix polint diferències internes i la carta de presidenciables s’amplia. No ho diuen en públic, però també preparen l’escenari post Puigdemont, sabedors que president efectiu o “de veritat” no ho podrà ser, en principi.
 

Ja veurem què passa i quins moviments fan els partits per això. ERC cedeix amb la delegació de vot posant en risc un dels seus joves nous líders, Roger Torrent, mentre Pere Aragonès diu que no es pot investir un president “per una sola tarda”. Al darrere ja els queden pocs líders emergents després de la decapitació del tàndem Junqueras i Rovira que els ha dut tant lluny aquests anys. Per altra banda, Lluís Salvadó ha estat proposat i desproposat pel partit com a interventor del Parlament. És un dels tres càrrecs que es reparteixen Cs, JxC i ERC. El partit segurament ha volgut evitar recaure en polèmiques, vist que l’unionisme ja els havia començat a criticar. Els republicans poden proposar a qui vulguin, però aquesta concessió, si ja havien triat el càrrec, fa més mal que bé.
 

Mentrestant, la persecució contra els càrrecs electes del país segueix. Avui una regidora republicana de Pineda, Mònica Palacín, i tres regidors socialistes del mateix poble han estat denunciats per una querella a la Fiscalia de delictes d’Odi, per haver “coaccionat” 496 membres de la Policia Nacional que van ser foragitats d’hotels de Pineda de Mar on s’allotjaven durant les hores posteriors a l’1O. Reaccionarà el PSC, o es desentendrà dels seus càrrecs? El diputat Vidal Aragonès ha estat sancionat també pels Mossos d’Esquadra per haver estat membre de l’organització de la Vaga General del 3O. La repressió continua, Catalunya en una cruïlla de camins. Què passarà?

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut