Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024
Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024

Fracking, la cobdícia que ve

|

- Publicitat -
El passat setembre el govern de la Generalitat va donar permisos d'investigació d'hidrocarburs a àmplies zones del nostre territori (veure mapa) a la companyia Montero energy filial de la canadenca R2-energy especialitzada a l'extracció de gas i petroli de pissarra “shale gas/oil” mitjançant la tècnica de la facturació hidràulica o fracking.Aquesta tècnica a diferència dels mètodes tradicionals d'extracció també presents al nostre país, consisteix a alliberar el gas i petroli contingut a les capes de pissarra mitjançant la facturació d'aquesta amb aigua i elements químics.Els seus principals riscos són la contaminació dels aqüífers amb el gas metà que es fa emergir juntament amb la resta de productes químics del procés, així com riscos sísmics derivats del trencament dels blocs de pissarra.

 

La pissarra és una roca formada per la compactació de sorra i materials sedimentaris en làmines mitjançant un metamorfisme regional derivats de les successives orogènies (formacions de relleu) en àmbits generalment associats a falles. En en cas català com l'aragonès o el basc les zones on es realitzaran la prospeccions corresponen als vèrtexs de la conca de l'Ebre on aquesta dóna pas al Pre-Pirineu i Pirineu.
El fet que les formacions de pissarres podien contenir gas metà, es conegut des de començaments del segle XX però la seva explotació no va ser iniciada oficialment als EE.UU fins a començaments del segle XXI per a aprofitar les últimes reserves dels jaciments tradicionals com els de Texas i posteriorment a tot l'est dels EE.UU dins de la l'àmbit dels Apalatxes on hi ha la major reserva de gas de pissarra (shale gas) del país .

Publicitat


 

Pel que fa a Europa  ha estat prohibida a diversos països com Alemanya, França o Holanda i paralitzada pels seus elevats riscos pel medi ambient i la salut o sísmics com al Regne Unit . No és estrany doncs, que aquesta tècnica, hagi aterrat al nostre país aprofitant l'actual conjuntura  de crisi la seva prohibició o paralització a d'altres països.


 

Aquí teniu un documental anomenat “Gasland” que va ser premiat al Festival de Sundance al 2010 sobre els efectes d'aquesta tècnica als EE.UU.
Després de veure'l o analitzar els informes al respecte del Parlament Europeu potser podríem respondre al nefast Ministre Soria que va assegurar al Congrés dels Diputats:”hay un consenso generalizado en la comunidad científica respecto a que la técnica del fracking para la extracción de gases no convencionales no lleva más negativas consecuencias para la salud y el medio ambiente“. La conclusió, és evident el Ministre no s'ha llegir elsnombrosos  estudis al respecte per a fer afirmacions tan categòriques, en tot cas amb un govern en mode “sí, bwana” als mercats no es pot esperar res més. A aquestes alçades de la pel·lícula el que digui o deixi de dir el Sr. Sòria ens hauria de ser indiferent i apostar com en el cas d'Aragó per una declaració del Parlament seguint el principi de precaució.

 
Estem vivint les últimes cuejades d'un model que s'esgota i ho sabem des de 1973 quan ens van dir de què havíem de morir, d'inanició de petroli. Conscients d'això, alguns espavilats esperen fer negoci amb les escorrialles de combustible fòssil en alça que queden al cost que sigui, en comptes de canviar de model.En l'era de l'austeritat salarial i dels recursos públics, el malbaratament de recursos naturals continua, buscant el seu El Dorado de l'energia barata. L'energia és i serà més cara en el futur mentre depengui de trobar sota les pedres combustible fòssil i no d'apostar per fonts d'energies renovables.   
 
A la Terra hi ha prou recursos per a satisfer les necessitats de tots però no n'hi han suficients per a satisfer la cobdícia d'alguns (Gandhi).

Las fantasías del fracking o la adición al petróleo a través de los combustibles no convencionales. Jordi Ortega

La fiebre del gas de pizarraa Sostenible

¿Gas de pizarras? a El País

Plataforma Aturem el fracking a Catalunya
 

[soliloquy id=”226117″]

Publicitat

Opinió

Minut a Minut