Edició 2117

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 12 de maig del 2024
Edició 2117

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 12 de maig del 2024

Ferus, domesticus, forasticus (en l’aniversari d’en Ramon Barnils)

|

- Publicitat -

La liana és una eina motriu de reputada condició aèria, molt útil per creuar veloçment i fugaç l’espessa societat nostra, aquesta civilitat natural i ajardinada que massa sovint cedeix a la invasió herbàcia que el vitalici abús d’estat i la llenya civil provoca. En aquesta jungla catalana el senyor Sostres va en liana cosa que al senyor Monzó no li cal.

A l’ombra privilegiada i tolerant de l’escola activa de sempre s’ha ensenyat als petits catalans a obviar els riscos i el vertigen de sobrevolar la realitat en liana, entrenant-los amb tirolines o cordades. Per contra els infants que no van passar per l’escola activa i es van forjar en la fèrria disciplina -amb o sense capellans i monges- van aprendre a circular per la mateixa jungla a peu dret. Com cadells salvatges van rebre l’impacte pedagògic radical de l’entorn feréstec i alliçonats pel cos a cos amb la bèstia van ser capaços d’elaborar de manera natural un codi interior basat en l’harmonització entre sensibilitat i supervivència. En aquest exercici molts han esdevingut grans mestres del guanyafenc.

Publicitat

Els gens catalanistes configuren els nexes evolutius d’ambdós tipus: sentit patriòtic ben definit, circumcisió sobiranista i un individualisme o independència personal de pedra picada. Capacitats per escriure regularment en castellà -fet que sempre delata submissió no al diner sinó al desig natural d’audiència- ambdós tarannàs han marcat territori propi a la jungla escrita catalana. Mètodes diferents -prim o gruixut, relat o crònica, tesis antípodes o convergents- però a cada línia exposició clara de la robusta complexitat del pensament individualista català i en català.

Hi ha infinitud de possibles consideracions a fer al caire dels valors i de les clavegueres, de la polidesa i del mal gust, del temari laic o del transcendent, de fons i de forma, de seny i rauxa, d’Ubú o Panurge. Tot és comparable. Però no és el cas, ni s’escau aquí cap recerca de les 8 diferències, ni a la crítica, ni per empreny. Només gràcies. Sostres i Monzó, més i menys joves però ambdós cuits als forns ideològics i vitals del segle passat, són escriptors que donen llum al nostre segle vint-i-u, testimonis d’un destí que de no mantenir la tensió com fan ells es difuminarà.

Per això esperem que els nous joves irats d’aquest segle s’enfrontin a les mateixes bèsties, a la mateixa jungla, com ho fan els nostres dos heroics relators periòdicament i fins que el tren arribi a l’última estació. La seva herència, volguda o no, és aquesta: asfalt o liana.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut