Sovint es diu que una big band és la màxima expressió del jazz. La seva gran eclosió com a forma artística esdevé als anys trenta del segle XX i el gènere (el format) s’ha mantingut al llarg del temps. A casa nostra, la Selva Big Band s’ha convertir en una de les referències indiscutibles en el món del jazz, amb una més que notable repercussió internacional que els ha portat a tocar arreu, de Roses a Tarragona i de l’Alguer a Cuba. Del seu dinamisme en són prova els diferents projectes que han engegat i que han tingut, en molts casos, una plasmació discogràfica: adaptacions de Frank Sinatra, Ella Fitgerald o Sting i col·laboracions amb Adel Lee Davis, la Nina o l’Orquestra de Cambra de l’Empordà.
El nou projecte de la Selva Big Band gira al voltant dels Beatles, clàssics intemporals i de continua actualitat malgrat que s’acaben de complir 40 anys de la seva separació el 1970. Com explica l’alma mater i director de l’orquestra, Ramon Alsina, “el projecte ‘Beatles per sempre’ és una idea que portem al cap ja fa uns anys per tal de retre homenatge al que fou el grup de música popular més important dels darrers anys 1960-70”. Un projecte que es concreta en un espectacle en directe i un enregistrament discogràfic paral·lel.
El repte d’una selecció de temes apropiada per al disc i fer-ne les pertinents adaptacions per a big band ha mantingut ocupat el mateix Alsina i el pianista i compositor Francesc Gener durant bona part d’aquest any fins a arribar als enregistraments la darrera quinzena de juny. La SBB és una formació que treballa els detalls i per a la primera selecció de temes va formar un grup col·laboradors entesos en el món beatle. En van sortir prop d’una trentena de temes que han quedat reduïts a 12 per qüestions d’espai al disc. Encara que ho pugui semblar, versionar els Beatles no és una tasca gens fàcil. El món n’ès ple de versions mediocres i d’altres pensades per a sortir del pas, però també de temes extraordinaris, també en format big band (sense anar més lluny el gran Count Basie va parir un disc extraordinari). Però el mim i el treball constant i dedicat ha portat la SBB a enregistra un disc certament extraordinari amb una brillant selecció i uns arranjaments que, potser, situen aquest disc, “SBB Jazz Orquestra meets The Beatles” (una picada d’ullet innegable per als seguidors més persistents dels de Liverpool, a l’igual que la portada del disc) com el seu millor treball fins al moment. I és que al costat de temes habituals de la discografia ‘beatlemiaca’ com Something o Here Comes The Sun, hi figuren d’altres que han necessitat d’un innegable esforç d’adaptació al format big band com Eight Days a Week o Day Tripper. Ramon Alsina es mostra igualment satisfet i remarca que “hem vist confirmat que les composicions dels Beatles tenen una immensa qualitat musical que permet el joc de canviar les arranjaments i algunes harmonies i apropar-les al llenguatge universal del jazz”. El resultat més evident de tot plegat és que laa SBB fa indubtablement encara més grans als Beatles (que ja ho són) amb els matisos que donen a moltes temes de Lennon i McCartney, fet que no decebrà els seguidors més fidels dels Beatles i que entusiasmarà, sens dubte, tot seguidor habitual de la Selva Big Band i de la música en general.
La presentació del disc està prevista per al proper dissabte 17 de juliol en un concert a l’Estartit durant el Beatles Weekend 2010, un festival que arriba a la seva cinquena edició i en el que a banda de projeccions, exposicions, concerts etc, també oferirà, com a plat fort i en exclusiva, la presentació d’aquest “SBB Jazz Orquestra meets The Beatles”.
Ramon Moreno
Article publicat al Dominical del Diari de Girona del dia 11 de juliol de 2010