Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

Un assaig de Martí Monterde sobre viatges de Josep Pla i ‘Fons de Formes’ de Salvador Company guanyen els Premis Octubre

'Naixement d'Islàndia' de Carles Mulet ha guanyat en poesia i el premi de teatre ha estat ex aequo per a dues obres de Neus Nadal i Queralt Riera

|

- Publicitat -

ACN/- Els 47 Premis Octubre de literatura que es lliuren a València han atorgat el Premi Joan Fuster d’assaig a Les ciutats de lluny de Josep Pla, d’Antoni Martí Monterde. El treball és un recorregut per París, Madrid i Nova York en els viatges professionals del Pla periodista. El Premi Andròmina de Narrativa ha recaigut en Salvador Company pel seu Fons de Formes, una història sobre el que amaga sociològicament i ideològicament el discurs de l’odi, a partir dels atacs del 2006 a la llibreria Tres i Quatre. El poemari Naixement d’Islàndia, de Carles Mulet ha guanyat el Premi Vincent Andrés Estellés de poesia, un cant al naixement i la destrucció del la natura. Finalment, el Premi Pere Capella de teatre, recuperat ara fa dos anys, ha estat un premi ex aequo que s’han repartit Salvatges, de Neus Nadal, i L’amor (No és per mi va dir Medea), de Queralt Riera, dues obres de dones que parlen de dones en diferents registres.

Fugint dels tòpics sobre Josep Pla

Publicitat

L’obra guanyadora del Premi Joan Fuster d’assaig ha estat escollida entre un total de 22 originals presentats. Del treball de Martí Monterde, el jurat ha valorat “l’excel·lent retrat que s’ofereix del paisatgista Pla, que combina una escriptura de poètica de viatge amb una sociologia sobre la ciutat”.

El seu autor, Antoni Martí Monterde, assegura que ha volgut “fugir del tòpic de la boina que tant mal ha fet a Josep Pla” i mostrar un personatge que, viatjant professionalment com a periodista a París, Madrid i Nova York, aconsegueix trobar “l’ànima del viatge” en cadascuna de les seves aventures.

Atacs feixistes a València

El Premi Andròmina de narrativa, Fons de formes de Salvador Company, ha estat escollida d’entre 94 originals i el jurat ha valorat “la reflexió sobre com la manera de narrar és un acte polític”. En aquest sentit, el propi autor assegura que “no és el mateix un pres polític que un polític pres” i ha assenyalat que els primers són a Catalunya i els segons a València i Balears.

Lluny de les polèmiques actuals, però, l’obra de Company gira al voltant d’un dels atacs feixistes que va patir la llibreria Tres i Quatre el 2006 a València. L’autor explica que a partir d’aquests fets ha volgut aprofundir sobre què hi ha darrere, sociològicament i ideològicament, de determinats discursos de l’odi.

Poesia i teatre

Pel que fa al Premi Vicent Andrés Estellés de Poesia, Naixement d’Islàndia ha estat escollida entre 111 treballs. El jurat ha valorat l’obra com “un cant a la pàgina en blanc, a l’illa d’Islàndia com a símbol del naixement del cosmos i del llenguatge i, al mateix temps, de la seva destrucció com avui s’esdevé”, segons ha comentat la seva portaveu, Isabel Garcia Canet.

Finalment, el jurat ha atorgat el premi Pere Capellà ex aequo a dues dones, Neus Nadal i Quueralt Riera, pels seus treballs Salvatges i L’amor (No és per mi va dir Medea). Del primer, n’ha valorat el “correlat entre la natura i l’ànima de les protagonistes” i del segon la “profunditat literària, força poètica i capacitat de suggerir la tragèdia vital de la protagonista”. S’hi havien presentat un total de 78 treballs.

Les autores celebren que es premiïn treballs de dones que parlen de dones. En paraules de Nadal, és moment que en una societat esquitxada pel masclisme i la violència de gènere, les dones “tornin a l’estat salvatge i primigeni per mostrar la seva força”. Riera, per la seva banda, crida a “recuperar conceptes de la tragèdia grega” en una obra que vol fer reflexionar sobre el patiment.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut