Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024

Els Beatles i el seu temps

Craig Brown escriu una brillant història del grup de Liverpool

|

- Publicitat -

A voltes, no es tracta tant de què s’explica sinó de com s’explica una història. És el cas d’aquest llibre de Craig Brown sobre els Beatles. Quan s’han escrit milers de llibres sobre el grup de Liverpool (inclòs l’Anthology, que ells mateixos van produir) i l’historiador Mark Lewisohn fa anys que investiga la biografia definitiva dels Beatles (de la qual fins ara ha publicat un primer volum de més de mil pàgines que arriba fins a l’any 1962, quan han publicat el primer single i no encara el primer elapé), poca cosa més es pot dir d’un grup com aquest.

Sí, però, que és interessant la manera com Brown planteja el seu llibre. Explica la història dels Beatles a partir d’episodis clau de la seva trajectòria i a través de gent que hi va tenir una relació més o menys directa, persones més o menys (o gens) conegudes. En la història que narra Craig Brown hi apareixen un bon grapat de personatges secundaris com Fred Lennon, el pare de John; el Maharishi Mahesh Yogui; l’estrafolari entabanador Magic Àlex, inventor de coses impossibles a costa dels diners dels Beatles o Jimmie Nicol, bateria que va substituir Ringo Starr en alguns concerts l’any 1964, per caure tot seguit en el més dur i dramàtic oblit i ser només una nota a peu de pàgina de la història de la beatlemania.

Publicitat

Els cent cinquanta capítols (curts) del llibre es llegeixen en un no res, sobretot per l’implacable sentit de l’humor (britànic) que l’autor imprimeix a cada història. Craig Brown és un reconegut autor humorístic anglès, present a les  columnes de la premsa durant més de tres dècades i famós per les seves biografies iròniques de membres de la casa reial britànica. En la mateixa línia, Los Beatles marcando el tiempo va ser definit com “una celebració alegre, irreverent i perspicaç dels Beatles, i un llibre profund sobre l’èxit i el fracàs que ha reinventat l’art de les biografies”. Tal cosa la va dir el jurat del premi Baillie Gifford al millor llibre de no-ficció anglès.

Com bé escriu l’escriptor Kiko Amat al pròleg, aquest “no és només un llibre sobre els Beatles sinó també un llibre al voltant dels Beatles”. Craig ens explica la història apassionant d’un grup de Liverpool que acaba convertit en el millor grup de tota la història de la música, amb un nivell de creativitat (ajudats també per George Martin, el seu productor) certament espectacular. John, Paul, George i Ringo van marcar el ritme del seu temps i Craig Brown ho sap explicar amb una àmplia base documental (aquest pot ser un llibre irònic, però no superficial), posant en relleu personatges i episodis generalment accessoris en la història oficial del grup i alhora col·locant davant d’un mirall els beatlemaníacs més acèrrims. Són especialment divertides la narració de les seves visites a les cases dels Beatles a Liverpool, lloc de pelegrinatge mundial dels fans, on es poden visitar uns espais en els quals no queda res d’original de l’època; o de com es pot discutir i escriure fins a l’infinit sobre l’hora, el minut i el segon exacte en què va ser feta la fotografia de la portada del disc Abbey Road i qui eren les persones que passaven per allà i que surten al fons de la imatge.

1, 2, 3, 4 és un llibre extraordinari que explica una història poc o molt coneguda per la gent d’una manera diferent, amena i divertida, però que confirma que, en definitiva, els Beatles van ser i són el grup més important de la història.

1, 2, 3, 4: Los Beatles marcando el tiempo. Craig Brown. Traducció a l’espanyol d’Ibon Errazkin. Editorial Contra. Barcelona, 2023. 656 pàgines. 27,90 €

Publicitat

Opinió

Minut a Minut