Dimarts, 17 de Setembre de 2019 - Edició 418
La República

Zaragoza descarta que durant aquesta legislatura s’arribi a cap acord sobre la llei electoral

El secretari d’Organització del PSC, José Zaragoza, creu que ‘les condicions objectives’ fan ‘molt difícil’ arribar a un acord sobre la llei electoral de Catalunya que impulsa el conseller de Governació, Jordi Ausàs, i malgrat que tots els grups parlamentaris hagin decidit d’obrir la ponència per debatre-ho a partir de la tardor. ‘La resta de forces polítiques han decidit obrir-lo a pesar que tothom sap que no es tancarà’, afirma.

Redacció
Redacció 03/08/2009

Acusa CiU de no estar d’acord ‘amb fer la llei més proporcional, que és el que diu la proposta dels tècnics’, condició que posa sine qua non per a arribar a un acord, ja que ‘la clau d’una llei electoral és que no canviï la voluntat dels electors’.

Zaragoza assegura que el propi José Montilla, o Miquel Iceta, afirmaven que no veien clar impulsar ara la nova llei perquè ‘obrir un debat per no tancar-lo és provocar una frustració col·lectiva’.

Un català, un vot

Zaragoza creu que la nova llei ha de passar per ‘més proporcionalitat’ i apropar-se a la fórmula ‘un català, un vot. Tot el que fos millor que tots els catalans tinguin el mateix dret a l’hora de votar i que el seu vot val igual, nosaltres hi estem d’acord’, considera.

Però aquesta mateixa setmana, el president d’ERC, Joan Puigcercós, ja va advertir que ‘quan algú surt i parla de proporcionalitat pura, està fent un frau al país’. Puigcercós vol que en la nova llei es tingui en compte la ‘complexitat territorial de Catalunya’ i en aquest sentit va deixar clar que ERC ‘no admetrà una llei electoral que deixi territoris sense vot’.

‘No subvertir la voluntat col·lectiva’

El dirigent socialista creu que una llei electoral ha de garantir, d’una banda, ‘estabilitat parlamentària, que es pugui governar’; i de l’altra, ‘que el ciutadà a través del seu vot no vegi la seva voluntat subvertida, que no tingui la sensació que ha votat una cosa i passa una altra que no té res a veure moltes vegades amb el resultat electoral’.

De fet, Zaragoza creu que a Catalunya no hi hauria el debat sobre aquesta llei si no hagués passat, dues vegades, que qui més vots té no necessàriament aconsegueix més escons. Zaragoza considera que ‘la clau de la Llei electoral no és si és més proporcional o menys’, sinó ‘si es canvia la voluntat dels electors’. ‘Si nosaltres fem una llei en què evitem aquest problema, ens posarem d’acord’, rebla.

El ple del Parlament va aprovar per unanimitat el 16 de juliol la creació d’una ponència per a la llei electoral a la tardor. Una decisió que es va prendre tot i que des de les files del PSC s’havia manifestat escepticisme sobre la possibilitat que pugui arribar a bon port. Les reticències es van produir setmanes abans fins i tot per part del propi president de la Generalitat, José Montilla.

Relacionats