Diumenge, 22 de Setembre de 2019 - Edició 423
La República

Vilafranca ampliarà l’horari i els dies d’atenció del punt lila contra les agressions sexistes a la Festa Major

ACN Vilafranca del Penedès.-L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès instal·larà durant la Festa Major un punt lila contra les agressions sexistes i LGTBI fòbiques del 28 d’agost a l’1 de setembre, […]

Avatar
Agències 19/08/2019

ACN Vilafranca del Penedès.-L’Ajuntament de Vilafranca del Penedès instal·larà durant la Festa Major un punt lila contra les agressions sexistes i LGTBI fòbiques del 28 d’agost a l’1 de setembre, un dia més que l’any passat. També s’ampliarà l’horari. Així, el punt estarà operatiu des de la mitjanit fins que finalitzin els diferents esdeveniments als volts de les sis de la matinada. Les carpes, que s’instal·laran sempre al mateix lloc per ser fàcilment detectables, estaran formades per quatre agents, dos de fixes i dos més d’itinerants que es mouran per la zona degudament identificats. Els dies 28, 30 i 1, s’instal·larà a la Rambla de Sant Francesc i el 29 i 31 a la zona esportiva, a tocar de la Creu Roja. L’operatiu es completarà amb un número de telèfon (664 84 81 33) que atendrà consultes les 24 hores i un programa de formació pel personal que treballarà a les barres i per participants a la festa major com ballarins i castellers. La regidora d’igualtat, Montse Arroyo, ha reclamat “la responsabilitat de tothom” i ha recordat “no és no”.

En la passada edició de la Festa Major de Vilafranca, als punts liles es van realitzar gairebé 4.000 atencions, ja fos per donar informació o per rebre queixes per conductes inadequades. Afortunadament, com ha destacat Montse Arroyo, no es va produir cap denúncia per agressió sexual ni per altres fets de gravetat. La regidora d’Igualtat ha destacat que més enllà de les xifres, des del consistori es va detectar que al voltant dels punts liles es va crear una mena de zona de seguretat on moltes noies van seguir els actes festius. També ha assenyalat que les carpes, més enllà d’un espai de denúncia, ho han de ser també de sensibilització sobre una problemàtica social que va a més.Donat aquests bons resultats, enguany l’Ajuntament de Vilafranca ha optat per ampliar a cinc dies la instal·lació del punt lila i els horaris d’atenció, així com habilitar un número de telèfon operatiu les 24 hores del dia. Amb tot, Arroyo ha recordat que més enllà del que puguin fer les administracions, “és feina e tots” eradicar de la societat les agressions sexistes. Amb aquest objectiu, el consistori també ha implementar un programa de formació adreçat als diferents col·lectius participants en la Festa Major per “teixir una xarxa” que permeti actuar tant bon punt es detecti qualsevol comportament inadequat. Així, la formació la rebran tant membres de les colles castelleres, com ballarins i ballarines participants.També es formarà als treballadors de les barres instal·lades durant la festa. Arroyo ha explicat que s’han dirigit a aquest col·lectiu per tractar tant la prevenció de conductes sexistes com el consum responsable d’alcohol. “No hem d’oblidar que rere moltes agressions sexistes hi ha el tema de l’alcohol i això mai pot ser una excusa”, ha afegit.Per últim, Arroyo ha explicat que com ja es va fer l’any passat s’ha editat material de sensibilització en diferents formats com ara polseres, xapes i samarretes i que dies abans de l’inici de la festa major es col·locaran banderoles a la via pública.

Relacionats