Diumenge, 18 d'Agost de 2019 - Edició 388
La República

[Vídeo] Una exdirigent de Pacma destapa les vergonyes d’un partit que “està podrit”

El Partit Animalista Contra el Maltractament Animal (Pacma) va irrompre amb força en la campanya del 28-A amb un vídeo contra la “involució” que representaria l’arribada dels ultradretans de Vox […]

Marina Bou Cabero
Marina Bou Cabero 24/04/2019
L'exdirigent de Pacma, Yasmina Larumbe

El Partit Animalista Contra el Maltractament Animal (Pacma) va irrompre amb força en la campanya del 28-A amb un vídeo contra la “involució” que representaria l’arribada dels ultradretans de Vox al poder pel que fa a temes com la immigració o el feminisme. Unes imatges que es van fer virals però que, ara, l’exdirigent de la formació Yasmina Larumbe s’ha encarregat de desmentir en un demolidor vídeo on critica que Pacma no porta al seu programa propostes concretes per a aquests col·lectius ni ha denunciat mai la vulneració dels seus drets.

Larumbe apunta que el partit “està podrit” pels interessos personals de la seva presidenta Silvia Barquero, que “es reserva i s’adjudica a si mateixa la candidatura europea, l’única amb garanties reals de sortir” i “es dobla el sou en només tres anys”. Segons Larumbe, a la formació existeix un problema greu de corrupció (de fet, estan a l’espera d’una sentència judicial definitiva al respecte) i de manca de democràcia interna.

D’altra banda, parla de “manca de posicionament ètic en qüestions socials bàsiques” que Barquero justifica amb la joventut del partit (que ja té 16 anys) i de les “contradiccions i incoherències” que expressen en aquest sentit, també en relació amb el cas català. Pel que fa a l’eix principal del partit, la defensa dels animals, assegura que hi ha molt per davant “una ambició desmesurada i un ego immens” de la seva presidenta, a qui acusa de “totalitarista” i “autoritària”. De fet, parla “d’abusos de poder” i “culte a la líder” dins la formació i li retreu que mai hagin celebrat unes primàries i s’hagin “carregat als que les proposen”; així com els que demanen control de la directiva. Per acabar, acusa Barquero de trampejar en les assemblees (que d’altra banda, diu, només se celebren un cop a l’any per a debatre sobre les qüestions mínimes que marca la llei i no sobre altres aspectes -com la coalició amb altres partits- que decideix “unilateralment” la directiva) i d’obrir expedients a afiliats per opinar o qüestionar certs assumptes.

De la mà de Vox

“La manca de valors i d’ètica ho impregna tot”, afegeix Larumbe, que assegura que el posicionament polític de Pacma en moltes qüestions “es dona la mà amb Vox” i que -d’altra banda- la “deliberada” manca d’aquest en qüestions com el conflicte entre Catalunya i Espanya marca el “caràcter neoliberal i de la dreta més rància dels dirigents”. En aquest sentit, té paraules per a la candidata de Pacma per Barcelona de cara al 28-A, Ana Bayle, que -assegura- va admetre ser votant del PP abans d’entrar al partit animalista i va criticar propostes socials de Podemos “que també anaven al nostre programa”.

D’altra banda, parla d’un acte de precampanya de Silvia Barquero fa només uns dies davant estudiants universitaris, i li retrau que no es posicioni com la presidenta d’un partit d’esquerra i que afirmi que, si obtenen representació, parlaran i pactaran amb tots els partits, inclosos els ultradretans de Vox. “El Pacma és més de dretes que la COPE”, conclou Larumbe, que lamenta que es “reprimeixen” debats i opinions contràries a la directiva i que no “existeix cap estratègia política” ni transparència pel que fa als sous o les contractacions. El vicepresident de Pacma és Luis Víctor Moreno, marit de la presidenta
Silvia Barquero.

Relacionats