Dilluns, 17 de Juny de 2019 - Edició 326
La República

[Vídeo] Quin nou passat truculent amaga Daniel Baena, coronel de la Guardia Civil?

Avui el coronel de la Guardia Civil, Daniel Baena, està testificant al judici farsa contra l’independentisme que se celebra al Tribunal Suprem espanyol. El coronel, també conegut com en Tácito, […]

Gerard Sesé
Gerard Sesé 26/03/2019

Avui el coronel de la Guardia Civil, Daniel Baena, està testificant al judici farsa contra l’independentisme que se celebra al Tribunal Suprem espanyol. El coronel, també conegut com en Tácito, el seu perfil anòmin a les xarxes des d’on difamava i vexava líders polítics independentistes, periodistes i entitats civils, ha hagut de respondre a les Lleis Generals abans d’iniciar el seu testimoni. La pregunta, sempre la mateixa, que li ha fet el president de la Sala, el magistrat Manuel Marchena, ha estat si mai havia estat processat.

Baena, que amaga el seu rostre malgrat que és conegut per tothom, ha desvetllat una dada que no es coneixia. El coronel ha hagut de respondre que sí: “una pena de multa per un delicte contra la integritat moral”.

Quin passat truculent amaga el coronel de la Guardia Civil?

Què és un delicte contra la integritat moral? Està tipificat al codi penal espanyol a l’article 173 i següents. És un atac que suposa una actuació contrària a la voluntat del subjecte passiu que ataca a la seva dignitat i produeix vexacions. Una part de la doctrina entén que aquestes conductes tracten d’infligir un patiment de caràcter físic o psíquic a la víctima sense causar cap mena de lesió. Una altra part entén que es produeix quan hi ha accions de caràcter vexatori, degradant o humiliant. Aquesta opció apareix la més encertada. Finalment, alguns creuen que aquest delicte passa quan s’anul·la la capacitat de decisió de la víctima a través de múltiples mètodes com les vexacions, les humiliacions, o la manca d’informació respecte d’alguns assumptes.

Relacionats