Dilluns, 23 de Setembre de 2019 - Edició 424
La República

Uns 200 alumnes es queden cada any sense poder estudiar en català a la Catalunya Nord

L’escola la Bressola ja fa 30 anys que ensenya en català als nens de la Catalunya Nord, i els alumnes dels vuit centres Bressola ja superen els 700. Lluny queden els 7 alumnes que, el setembre de 1976, van entrar a la primera classe de l’Úrsula Ferrer, la primera mestra dels centres. En aquell moment, a la Catalunya Nord el català s’associava al passat, mentre que a l’actualitat cada vegada més pares, no només catalanoparlants, opten per escolaritzar els seus fills en aquestes escoles laiques catalanes. Aquests darrers anys la demanda sempre ha superat l’oferta existent, i els responsables de la xarxa d’escoles de la Bressola calculen que cada any entre 150 i 200 alumnes es queden sense poder estudiar català a la Catalunya Nord. ‘Actualment tenim 700 alumnes però en podríem tenir 3.000’, ha assegurat el director general de La Bressola, Joan Pere Le Bihan.

Redacció
Redacció 07/01/2010

‘L’escola Bressola ha anat creixent malgrat l’aïllament, els sabotatges i l’oposició dels partits’, ha denunciat Joan Pere Le Bihan, director general de les escoles La Bressola de la Catalunya del Nord. Al seu entendre, s’ha demostrat que el fet d’ensenyar en català no perjudica els estudis dels alumnes.

Per això, des de la Bressola es demanen noves fonts de finançament i més espai, ja que actualment tenen 700 alumnes ‘però en podríem tenir 3.000’, assegura Le Bihan. Actualment, el govern francès paga els sous de la majoria de mestres però l’associació d’amics de la Bressola s’ha de fer càrrec del personal no docent i de l’espai, un cost que assoleix els 500.000 euros. Precisament aquestes limitacions els han impedit obrir una escola al Vallespir, l’única comarca que encara no té una escola on poder estudiar en català.

Una nova oportunitat pel català

L’èxit de la Bressola rau, segons Le Bihan, que no només ha arribat als ‘catalans i catalanistes’ sinó també a la població general del país. ‘Hem aconseguit que la Bressola sigui l’escola del país adaptada a la situació geogràfica’, ha afegit el director general de la Bressola. Aquesta circumstància ha propiciat la proliferació d’escoles bilingües a França.

Tot i així, Le Bian insta a ‘ensorrar la frontera mental’ que encara hi ha entre Catalunya i la Catalunya Nord per aprofitar la ‘nova oportunitat’ que té el català a la Catalunya del Nord. I és que, segons la filosofia Bressola, aquestes escoles no només ensenyen el català sinó que fa servir el català com a llengua de comunicació.

Relacionats