Dimarts, 20 d'Agost de 2019 - Edició 390
La República

Una quarantena de senadors francesos demanen la intervenció de la UE contra la “repressió” a Catalunya

La delegació del Govern a França ha informat via Twitter que “41 senadors francesos dels principals grups polítics” han signat una petició pel “respecte dels drets i llibertats fonamentals a […]

Marina Bou Cabero
Marina Bou Cabero 24/03/2019
Imatge de les urnes de l1-O

La delegació del Govern a França ha informat via Twitter que “41 senadors francesos dels principals grups polítics” han signat una petició pel “respecte dels drets i llibertats fonamentals a Catalunya”. Per iniciativa de François Calvet, Michel Canevet, Ronan Dantec, André Gattolin, Pierre Ouzoulias i Simon Sutour, el text denuncia la “repressió” de líders independentistes escollits democràticament “empresonats o forçats a exiliar-se per les seves opinions en l’exercici dels mandats que els electors els van encomanar” i demana solucions polítiques al conflicte entre Catalunya i Espanya a nivell europeu. “Aquesta situació és un veritable atac contra els drets i les llibertats democràtiques”, etziben.

“Com a europeus i com a francesos, ens sentim preocupats pels greus esdeveniments que han tingut lloc a Catalunya”, continuen, per a lamentar “que la gravetat d’aquesta situació estigui subestimada al nostre país” i exigir que “França i els països de la Unió Europea intervinguin per restablir les condicions del diàleg i trobar solucions polítiques a un problema polític”. Han afegit que la seva petició no vol, “per descomptat, interferir en els problemes polítics d’un país veí” ni “prendre part en la qüestió de la independència de Catalunya”.

AMPLIACIÓ.- Només un dia després d’aquesta notícia, el govern francès ha afirmat que al seu país “no li correspon interferir en procediments judicials en curs” com el de l’1-O ni en la situació a l’estat espanyol. En un comunicat, expressen la “plena confiança en la democràcia espanyola per dur a terme un diàleg polític pacífic, respectant la legalitat constitucional i l’estat de dret” i recorden el “compromís” del país amb “la unitat i la integritat d’Espanya”. “França reitera el seu compromís constant de respectar el marc constitucional d’Espanya. És dins d’aquest marc, que és l’Estat de Dret, que ha de considerar-se l’afer català”, recull el text.

Relacionats