Dilluns, 23 de Setembre de 2019 - Edició 424
La República

Una canonada que abasteix Barcelona perd més de 400.000 litres d’aigua potable cada dia

Una vella canonada que porta aigua potable fins a Barcelona perd aigua al seu pas per Badalona des de fa, almenys, tres anys. Es calcula que cada dia es perden 432.000 litres d’aigua i la situació es podria allargar un any més, fins que l’empresa pública que gestiona la canonada, Aigües Ter-Llobregat (ATLL) hagi enllestit la construcció del desdoblament de la xarxa. L’Ajuntament de Badalona, però, reclama solucions imminents i s’ha adreçat a la companyia perquè hi posi solució. La regidora de Medi Ambient de Badalona, Mercè Rus, diu que ‘si tècnicament no és possible, s’hauria de fer alguna obra per aprofitar l’aigua que es perd’, especialment en l’actual situació de sequera. El mateix Ajuntament ja ha pres mesures per intentar aprofitar-ne una part, destinant-la al reg de jardins o a la neteja de carrers.

Redacció
Redacció 27/02/2008

Segons càlculs municipals la pèrdua és de 18 metres cúbics d’aigua cada hora des de fa almenys tres anys. L’aigua va a parar a una riera que prové de la mina de Canyet i que travessa un barri i algunes zones d’horts, fins arribar al mar. Ara l’Ajuntament es planteja reutilitzar l’aigua per regar parcs o jardins, almenys fins que la companyia hagi reparat l’avaria, segons informa El Punt. Segons ha explicat l’ajuntament de Badalona en un comunicat ‘porta anys reclamant que la fuita de la canonada de conducció Cardedeu-Trinitat es repari i es deixin de malbaratar els recursos hídrics’.

‘L’aigua de la riera de Canyet és un tema històric que des de l’Àrea de Medi Ambient i Mobilitat de l’Ajuntament de Badalona s’hi porta anys treballant per tal de recuperar-la’, han explicat. L’any 2005, en el marc del primer decret de sequera, l’Ajuntament es va plantejar poder aprofitar aquesta aigua per regar el parc de Montigalà, han dit. L’elevat cost d’aquesta inversió, que incloïa la construcció d’un dipòsit de grans dimensions i la canalització de l’aigua fins el parc, va fer que des de l’Àrea de Medi Ambient es treballés per assegurar que el cabal existent es mantingués al llarg del temps, han explicat. ‘Un cop inspeccionat l’origen de l’aigua es va tenir la sospita que la major part del cabal provenia de una fuita de la conducció Cardedeu-Trinitat propietat d’ATLL’, han assegurat.

L’Ajuntament es va posar en contacte amb els serveis tècnics d’ATLL i, desprès de vàries visites sobre el terreny i de les analítiques corresponents, es va comprovar que una part importat del cabal, al voltant del 80%, era aigua compatible amb la d’origen de la conducció Cardedeu-Trinitat.

Segons l’ajuntament, l’ATLL els va comunicar la impossibilitat de reparar aquestes fuites perquè l’única manera era parar la conducció d’aigua i degut al gran cabal que transporta era del tot impossible. Tot i així, els van dir que s’estava construint una conducció paral•lela i que quan estigués acabada, en el termini de dos anys, ja es podria fer la reparació perquè hi hauria una arribada d’aigua a Barcelona complementària a l’actual.

Per aquesta raó es va desestimar portar endavant el projecte ja que en un termini de temps relativament curt el cabal d’aigua disponible seria molt menor. Donada l’actual situació de sequera i la prohibició d’utilització d’aigua de xarxa pel reg i per la neteja de carrers, entre d’altres usos, la regidoria de Medi Ambient i Mobilitat ha pres la iniciativa de portar a terme una actuació perquè, de manera provisional, pugui fer que s’aprofiti aquesta aigua per a la càrrega de camions cisterna.
BR/> En aquests moments s’ha iniciat un projecte d’utilització de la piscina de Torre Codina com a reservori d’aigua des d’on amb una sistema de bombeig es portarà l’aigua fins a un indret situat a l’entrada de la finca. Des d’aquest lloc es podran carregar camions cisterna per el seu posterior aprofitament. Per poder portar a terme aquest projecte l’Ajuntament ha tornat a demanar la col•laboració d’ATLL.

Relacionats