Dilluns, 17 de Juny de 2019 - Edició 326
La República

Un monument a les víctimes “catalanes” de l’holocaust indígena

Potser us sorprendrà saber que els primers cristians americans es van fer a Barcelona. No em refereixo a cap teoria de la conspiració, sinó a un fet històric acceptat per […]

Adrià Alsina
Adrià Alsina 19/03/2019

Potser us sorprendrà saber que els primers cristians americans es van fer a Barcelona. No em refereixo a cap teoria de la conspiració, sinó a un fet històric acceptat per tothom, també a Espanya: els primers sis indígenes americans que Cristòfor Colom va portar d’Amèrica es van batejar a Barcelona.

Com és possible que no n’hagi sentit mai a parlar? –Direu. Segurament hi té alguna cosa a veure la difícil relació dels catalans amb la mal anomenada Descoberta d’Amèrica. Tan difícil, que alguns grups han proposat d’enderrocar l’estàtua de Colom en repetides ocasions. Tot el contrari de la relació que hi té l’oficialisme espanyol, que no perd cap ocasió per reivindicar el viatge de Colom com un dels puntals del món modern, com Pablo Casado amb el seu ja famós “nosotros no colonizábamos, hacíamos España más grande”.

El cas és que en acabar el seu primer viatge a les Amèriques, Colom va tornar acompanyat de sis americans, que van ser batejats amb tota la pompa i cerimònia a la Catedral de Barcelona. Així ho expliquen les cròniques oficials. Bartolomé de las Casas fins i tot apunta el fet una mica més dubtós que van ser els propis indígenes qui van demanar ser batejats en l’autèntica fe, la catòlica, i així ho recorda una placa dins la Catedral, entrant a mà esquerra.

Abans d’aquesta fita, però, van haver de passar per un debat entre teòlegs on es discutia si els indis eren humans fills de Déu i, per tant, podien ser batejats, o al contrari, eren pures bèsties sense ànima. En un ambient així, jo també demanaria que em bategessin, per si de cas s’hi repensaven.

Barcelona té un deute pendent amb la Història i amb Amèrica: les primeres passes de la conquesta cultural es van donar a la nostra ciutat, i per això cal un record col·lectiu d’aquells primers sis dels milions d’indígenes a qui es va imposar una llengua, una cultura i una religió.

Per això, proposo que s’erigeixi una estàtua als sis indígenes a la Plaça Nova, prop de la Catedral, per recordar per sempre més el principi de l’holocaust indígena, i que a la inauguració s’hi convidin diplomàtics de tots els estats americans. Seria una contribució impagable a la memòria i a la reconciliació, potser la primera d’aquesta envergadura que es fa a aquesta banda de l’Atlàntic.

L’estàtua hauria de representar els sis indígenes abans del bateig, i no com a víctimes, sinó com a representants dignes de les cultures que l’imperialisme europeu va intentar aniquilar. Siguem líders en memòria històrica, també la que afecta els nostres germans americans.

Relacionats