Dimarts, 17 de Setembre de 2019 - Edició 418
La República

UGT i CCOO reclamen als governs assumir responsabilitats polítiques “sense delegar en cap de les sentències pendents”

ACN Barcelona.-UGT i CCOO de Catalunya han reclamat que les relacions Catalunya-Espanya i la millora del govern i l’autofinançament s’assumeixin per la via política “sense delegar en cap de les […]

Avatar
Agències 09/09/2019

ACN Barcelona.-UGT i CCOO de Catalunya han reclamat que les relacions Catalunya-Espanya i la millora del govern i l’autofinançament s’assumeixin per la via política “sense delegar en cap de les sentències pendents”. Així ho afirmen en el manifest conjunt que han signat amb motiu de la Diada, on aposten també per una lectura “compartida” de la sentència de l’1-O i “des d’una perspectiva unitària, àmplia i plural i no des dels interessos polítics partidistes”. Els sindicats reiteren el seu “rebuig” a l’empresonament dels líders polítics del procés i lamenten l'”abús” de la presó preventiva, tot tornant a demanar el seu alliberament, “cosa que permetria gestionar millor la polarització de la societat catalana”.

Els sindicats recorden que porta anys reclamant al Govern “que abordi els problemes de la ciutadania i que el centre de la seva acció sigui el treball digne i la lluita contra les desigualtats i la pobresa”. També exigeixen que el Parlament recuperi la iniciativa política “i aprovi pressupostos per revertir les retallades”. Entre alguns dels objectius situen el desenvolupament del Pacte Nacional per la Indústria, la plena implementació de la Renda Garantida de Ciutadania, acabar amb l'”abús” dels preus d’accés a l’habitatge, eliminar la bretxa salarial de gènere i les inversions en educació, sanitat i dependència. També, aposten per atendre la situació dels refugiats perquè Catalunya “ha estat sempre un país d’acollida i node de cultures i comerç”. Pel que fa al govern estatal, critiquen que està “inactiu” i “sense posar remei a la reforma laboral, al llei mordassa, el dret a vaga, la garantia de pensions públiques suficients i el desastre fiscal que redueix cada dia el benestar de les persones”. En aquest sentit, apunten que la polarització política entorn el model d’autogovern i la crisi territorial “no pot justificar l’abandonament d’obligacions bàsiques de les institucions en una democràcia social avançada” i “tampoc no justifica l’abandonament de la negociació i la delegació de la responsabilitat en el poder judicial”. D’altra banda, CCOO i UGT es declaren “a favor del dret a decidir entenent-lo com un dret democràtic que inclou totes les qüestions individuals i col·lectives” que afecten els ciutadans, des de les socials a les polítiques. En aquest sentit, apunten que els grans reptes als que s’enfronta la societat requereixen un “remodelació institucional” capaç d’articular la participació real de les persones i la defensa del bé comú davant els grans poders econòmics.”CCOO i UGT participarem d’aquest 11 de setembre amb l’esperança que col·lectivament serem capaços de construir una Catalunya més justa, més igualitària i més solidària”, finalitza el manifest.

Relacionats