Dimecres, 24 de Juliol de 2019 - Edició 363
La República

TVE1 manipula les imatges i passa en diferit el moment de l’himne forçant el volum per amagar la xiulada

TVE1 no ha emès les imatges del moment en què l’himne espanyol sonava al camp de Mestalla. Han amagat l’espectacular xiulada que no ha deixat que les notes de l’himne es poguessin escoltar. Tampoc han mostrat la cridòria que hi ha hagut al camp quan els Reis han sortit a saludar amb un riure forçat a la llotja. Per sorpresa de tothom, a la mitja part TVE1 ha passat en diferit el polèmic moment (vídeo manipulat emès a la mitja part) forçant el volum de l’himne intentant dissimular la xiulada. En un comunicat, es disculpen i atribueixen l’omissió a un ‘error humà’ i mostren un altre vídeo, aquest cop amb el so real, diferent al que han emès realment a la mitja part per televisió. Pel que fa a la selecció d’imatges, l’únic pla on es pot veure el públic mostra un seguidor del Bilbao amb la mà al cor.

Redacció
Redacció 13/05/2009

Acabem de presenciar, doncs, no només un acte de censura sinó de  manipulació interessada.

Ni la tria interessada d’imatges per a les televisions ni el volum de l’himne espanyol ha pogut silenciar la xiulada que els aficionats de l’Athletic de Bilbao i el Barça han fet a Mestalla. Així han rebut a la final de la Copa al monarca espanyol. Els xiulets s’han pogut sentir per ràdio i televisió però no s’ha pogut veure a través de les imatges que s’han servit a les televisions que han ofert plans generals de l’estadi, excepte un primer pla en què es veia un seguidor de l’Athletic de Bilbao d’empeus amb la mà al cor mentre sentia sonar l’himne espanyol. Barça i Athletic es disputen ja la Copa del rei dels espanyols, en el que podria ser el primer títol de la temporada per al Barça. Abans d’arribar al minut deu de la primera part, l’Athletic s’avança en el marcador.

Un error humà

TVE1 es disculpa en el seu web per no haver emès en directe el moment en què sonava l’himne espanyol a l’estadi coincidint amb l’arribada dels Reis a les seves localitats. Ho atribueixen a un ‘error humà’ i publiquen el vídeo que podeu veure a continuació on l’himne ni tan sols es pot sentir per la cridòria i els xiulets del públic basc i català a Mestalla.

A Youtube, però, s’hi pot veure el què realment ha emès TVE1 a la mitja part a través de la televisió, un mitjà de comunicació amb molta més audiència que el web de RTVE. Les imatges que es van poder veure per TVE1 a la mitja part són, com ja avançava directe!cat, una selecció intencionada amb el so manipulat, prescindint del so ambient per incorporar directament l’àudio de l’himne espanyol, per tal d’ocultar què passava a l’estadi.

Relacionats