Dilluns, 16 de Setembre de 2019 - Edició 417
La República

Silenci a la banca després de la decisió de l’advocat general del TJUE sobre les hipoteques amb IRPH

ACN Barcelona.-La banca ha optat pel silenci després de la decisió de l’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre les hipoteques amb IRPH. El TJUE […]

Avatar
Agències 10/09/2019

ACN Barcelona.-La banca ha optat pel silenci després de la decisió de l’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre les hipoteques amb IRPH. El TJUE ha conclòs que els préstecs hipotecaris referenciats a l’IRPH són “poc transparents” i poden ser abusius. Fonts properes als principals bancs amb seu a Catalunya han optat per no valorar aquesta decisió, que no és vinculant ni definitiva. Tampoc hi ha valoració oficial per part de l’Associació Espanyola de la Banca (AEB) fins al moment. De la seva banda, Foment ha vist “preocupant” sentències amb efectes globals i creu que aquestes haurien de “dirimir casos concrets”.

La conclusió de l’advocat general del TJUE no és vinculant però sol ser la que segueixen després els magistrats, que s’hauran de pronunciar en una sentència final. El posicionament de l’advocat contradiu la decisió del Tribunal Suprem (TS), que va considerar que els préstecs hipotecaris referenciats a l’IRPH no poden sotmetre’s a control judicial perquè no impliquen cap abús per part dels bancs. Foment del Treball també ha valorat la decisió de l’advocat general del TJUE. El seu secretari general adjunt, Salvador Guillermo, ha considerat “preocupant” que hi hagi sentències amb impacte global i ha afirmat que haurien de “dirimir casos concrets”. “Si el dubte és sobre un element central és que no s’han fet bé”, ha declarat. És per aquest motiu que ha insistit en la importància de la seguretat jurídica “per garantir el tràfic i evitar efectes retroactius”.

Relacionats