Dimecres, 8 de desembre de 2021 - Edició 1231
La República

[VÍDEO] “No contemplem uns pressupostos si no avança la principal eina per resoldre el conflicte polític, que és la Taula de Negociació”

Si les paraules de Marta Rovira tenen força a dins del partit, el no als pressupostos per part dels republicans està garantit

Joan Puig
Joan Puig 17/10/2021
Un moment de la reunió entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, al Palau de la Generalitat. Imatge del 15 de setembre de 2021

Aquestes paraules de Marta Rovira, Secretaria Nacional d’ERC, marquen un punt diferencial sobre què havia dit el seu partit abans. Fins al moment, cap dirigent dels republicans no havia assenyalat el fet que la taula de diàleg, ara rebatejada de “negociació”, avancés com a condició necessària per aprovar els pressupostos espanyols.

Recordem que, per la part independentista, a la taula només s’hi parla d’amnistia i autodeterminació, mentre que el PSOE i Podemos, el govern espanyol més progressista de la història, ha dit per activa i passiva que, d’aquests temes, res de res i que la taula, es digui com es digui, no tornarà a reunir-se públicament si no hi ha acord sobre què s’hi ha de parlar.

Paral·lelament, el calendari per debatre sobre els pressupostos avança inexorablement i comença d’aquí a pocs dies, que a primers de novembre es voten les esmenes a la totalitat i, durant les següents setmanes, se’n veuen les parcials.

Els terminis temporals de la taula i dels pressupostos difícilment coincidiran. De fet, entren clarament en col·lisió, ja que els primers estan aturats els segons van a tota màquina. Per tant, si les paraules de Marta Rovira tenen força a dins del partit, el no als pressupostos per part dels republicans està garantit. Una altra cosa serà que s’imposi la línia del negociador a Madrid i que s’acabin aprovant els pressupostos, ja que uns pressupostos tombats també tomben la taula de diàleg. Recordem que el govern de Pedro Sánchez va fer-se la foto amb el president Aragonès donant per fet el sí republicà als pressupostos.

Les paraules de Marta Rovira, com a Secretaria General dels republicans que és, tenen molta importància i la primera demostració és que la majoria dels mitjans partidaris del retorn a l’autonomia i al peix al cove les han obviat intencionadament en les cròniques que han fet sobre l’entrevista al FAQS.

Veurem tot plegat com acaba, però el que està clar és que a la manca de compliment dels pressupostos de 2021 cal afegir-hi la demanda política d’avançar en la “taula” com a element clau per a l’aprovació dels pressupostos expressat en aquesta vídeo de Marta Rovira.

Postdata.- Cal afegir en aquest sentit que podria haver fet i fer una Marta Rovira com a eurodiputada, com estan fent el president Puigdemont i els consellers Comín i Ponsatí, una important errada dels republicans que deixa moltes vegades apagada la veu de la secretaria general.