Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

“Fa pensar”

El “Fa pensar” d’en Lluís Llach també va per pensar a guanyar i no pas pensar a perdre

Joan Puig 14/08/2022
Oriol Junqueras i el MHP Puigdemont, quan compartien govern

Fa uns dies, aquesta senzilla frase escrita per en Lluís Llach acompanyant la foto d’un home a la platja en banyador al costat d’una dona tapada de dalt a baix i amb el vel va provocar un esclat d’histèria a les xarxes socials, fins al punt que alguns energúmens el van titllar de racista. Fins i tot en Mohamed Saïd Badaoui, perseguit per la policia espanyola i amb un expedient d’expulsió pendent, li diu públicament al cantautor de Verges que es faci de Vox. Sembla que a en Badaoui això de pensar no ho té clar, especialment veient com maltracta la condició femenina en el seu Twitter.

“Fa pensar” és també el que provoca en Lluís Llach en la seva darrera entrevista, concedida a Vilaweb arran de tota aquesta controvèrsia, i qui ho negui s’equivoca de totes totes. Els partits independentistes i la societat civil, i sobretot els seus líders, tenen l’obligació de pensar en les conseqüències de les seves accions, i farien bé de llegir en positiu el que diu en Llach: la discrepància ben entesa ens permet avançar i a la política catalana li cal pensar, reflexionar i explicar com és que cinc anys després del que va significar el referèndum de l’1-O, la més gran victòria popular, seguim en una guerra civil que ens està matant i que genera una forta decepció.

Només des d’un “Fa pensar” honest dels líders polítics que ens van portar a un dels moments més transcendentals de la història d’aquest país se’ns permetrà avançar en una unitat d’acció guanyadora. Tot el contrari no és sinó una derrota independentista per decepció i omissió, exactament allò tan obvi que Lerroux i Aznar van dir cada un en el seu temps: les nostres disputes seran la victòria d’Espanya.

Per això tornem a insistir per tal que els líders, tant els polítics com els de la societat civil, facin un veritable esforç per recuperar les trobades i tancar un acord per guanyar la independència. Cal fer-ho abans que el PP no torni a instal·lar-se en el poder i amb mediadors internacionals que certifiquin fins a on és possible la unitat d’acció i expliquin clarament i obertament qui té voluntat real de fer-ho possible i qui no. Sense una sacsejada en els lideratges independentistes no arribarem a bon port, que la tempesta espanyola ens destrossarà. Ho comprovem cada dia, amb un incessant devessall d’accions legals, judicials, policials de tota mena i sense cap bona notícia en aquests darrers cinc anys.

El “Fa pensar” d’en Lluís Llach també va per pensar a guanyar i no pas pensar a perdre.