Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

El xantatge (fake) socialista

Si de veritat volen (socialistes inclosos) que la Generalitat pugui decidir plenament sobre les infraestructures de territori, només hi ha una solució: independència

Xavier Martinez 27/01/2023

Em sorprèn el debat sobre les exigències del PSC per donar suport (o no) als pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2023. Els socialistes, de la boca del gris Illa, han posat tres condicions per donar el sí: ampliació de l’aeroport, el quart cinturó conegut com a B40, i apostar pel Hard Rock en terres tarragonines. Comencem pel final.

El tema del Hard Rock fa una fortor a putrefacte que tira d’esquenes. Fa més de 10 anys que es parla del tema. Des de l’inici ha estat un projecte vinculat a l’especulació immobiliària, a la destrucció del medi ambient i, el que és pitjor, a la potenciació de la indústria del joc, amb tot el que comporta: llocs de treball precaris, màfies, drogues, prostitució i delinqüència. No és aquest el model econòmic que volem per a Catalunya. Segurament a Espanya ja li va bé degradar Catalunya però nosaltres no ho hem de permetre. I no hem de permetre que alguns dels nostres aprofitin el “pelotazo” per cobrar les seves comissions i omplir-se les butxaques. Dit això, si els socialistes volen un Eurovegas, que el facin als Monegros, aprofitant que governen a l’Aragó, i ens deixin en pau als catalans.

Pel que fa a les altres dues exigències, em semblen una burda trampa. Les competències sobre l’aeroport de Barcelona són exclusivament de l’Estat que, a més en té la propietat de la mà de l’empresa pública AENA, el president de la qual és un militant del PSC: en Maurici Lucena. De manera que si volen fer alguna cosa a l’aeroport de Barcelona, no necessiten la Generalitat per a res. El mateix passa amb el quart cinturó, que és de titularitat exclusiva de l’Estat. Per tant, que es faci o no aquesta infraestructura depèn exclusivament de la voluntat de l’Estat espanyol. Però ja sabem què ha passat tradicionalment amb les promeses d’inversió de l’Estat.

Aleshores, per què els socialistes posen aquestes condicions absurdes per aprovar els pressupostos de la Generalitat? Per què no li responen a l’Illa que si vol ampliació de l’aeroport o quart cinturó que li digui al Gobierno de Espanya que és socialista? Jo crec que no li diuen això perquè seria tant com reconèixer que la Generalitat no té capacitat per decidir res important a Catalunya. És com la recaptació d’impostos, que la Generalitat únicament recapta el 8,5% dels impostos que paguem els catalans tot i que es ven la idea que aquí es paga molt més que a altres llocs, obviant el dèficit fiscal de 20.000 milions anuals.

Per la seva banda, el Salvador Illa posa unes condicions absurdes i es fa el ronso tot el que pot perquè sap que, al final, els haurà d’aprovar perquè així ho va pactat ERC amb Sánchez. El PSC intenta no quedar com uns palanganeros del PSOE que no decideixen res a Catalunya i teatralitzen unes exigències absurdes.

Si de veritat volen (socialistes inclosos) que la Generalitat pugui decidir plenament sobre les infraestructures de territori, només hi ha una solució: independència.