Dimarts, 21 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

Vox deixa amb el cul a l’aire el PP i Ciudadanos

Després de trencar les negociacions a la Comunitat de Madrid, l’extrema dreta ha fet públic l’acord de mínims signat amb el PP on s’atorga regidories al partit de Santiago Abascal

Redacció
Redacció 25/06/2019
Javier Ortega Smith, secretari general de Vox / Flickr

Vox ha anunciat que trenca les negociacions amb el PP per arribar a un acord que permeti als populars liderar la Comunitat de Madrid. Per justificar aquest moviment polític, la formació de Santiago Abascal ha fet públic un document conjunt signat amb el PP que no deixa en bon lloc a la direcció de Pablo Casado i tampoc Ciudadanos.

Segons publica Eldiario.es, el 15 de juny; Javier Ortega – Smith, secretari general de Vox i Teodoro García Egea, secretari general del PP, van signar un document en el qual les dues formacions apostaven per establir aliances en diferents ajuntaments arreu de l’Estat. Un acord que comportaria l’entrada de Vox en algunes regidories.

Un fet que xoca amb la posició que han mantingut PP i Ciudadanos de voler allunyar-se, almenys en l’esfera pública, del discurs de l’extrema dreta. De fet, líders internacionals com Emmanuel Macron han tocat el crostó a Albert Rivera per la seva aproximació a Vox, una estratègia per un altre banda ha provocat una crisi interna dins la formació taronja.

AMPLIACIÓ.-  El PP es compromet ara a donar regidories a Vox a Madrid 

El secretari general del PP, Teodoro García Egea, ha assegurat aquest dimarts que la seva formació “complirà” l’acord signat amb Vox que atorga a la formació de Santiago Abascal regidories de govern als ajuntaments on hagin sumat amb Cs per desbancar l’esquerra, com per exemple a Madrid. És la resposta dels populars a la roda de premsa que ha ofert aquest dimarts el portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, on ha fet públic el document signat entre els dos partits i ha anunciat que la seva formació estarà a l’oposició davant l’”incompliment” de l’acord. García Egea s’ha excusat en el fet que cal tancar primer els aspectes “programàtics” abans de començar a parlar del repartiment d’ajuntaments com els de Madrid, on per ara regeix l’acord signat entre PP i Cs. Precisament Ciutadans s’oposa a que Vox formi part dels consistoris i aspira a repetir acords com el d’Andalusia, on malgrat donar suport a l’executiu Vox ha quedat fora de la composició del govern.

El document que ha distribuït Vox és l’acord signat pel secretari general del PP, Teodoro García Egea, i el secretari d’Organització de Vox, Javier Ortega Smith. Estableix que Vox donarà suport a la investidura d’alcaldes per a la “conformació de governs de coalició” allà on “l’aliança PP-Cs-Vox pugui impedir in govern d’esquerres”. El mateix document estableix que un cop constituïts aquests governs “de coalició” i en un termini màxim de 20 dies naturals des de la data de la investidura “es nomenarà a les persones indicades per Vox a cada ajuntament a diferents regidories de govern i responsabilitats directives en ens municipals” en “proporció” als resultats obtinguts.