Dissabte, 3 de desembre de 2022 - Edició 1591
La República

Urbanisme demana minimitzar l’impacte del parc eòlic Galatea que preveu aixecar nou aerogeneradors a l’Alt Empordà

Confirma el fort impacte dels diferents projectes tenen en un territori com l’Albera

Redacció 28/09/2022

Urbanisme demana minimitzar l’impacte del parc eòlic Galatea que preveu aixecar nou aerogeneradors a l’Alt Empordà. Segons ha explicat el cap del Servei Territorial d’Urbanisme de Girona, Jordi Domènech, dins la tramitació que s’està fent del projecte, la comissió ha rebut les al·legacions presentades, les ha valorat i ha fet un seguit d’observacions des del punt de vista ambiental, paisatgístic i urbanístic. A més, Domènech també ha explicat que les al·legacions adverteixen sobre la possible creació d’un clúster (sumant-hi els parcs eòlics Cronos i Zeus): “Evidentment, s’haurà de preservar l’efecte acumulatori i prendre-ho en consideració”. Aquest informe és un “primer pas” però “no és resolutiu”.

 

“Estem en una fase en la qual la comissió ha de fer un informe valorant les al·legacions per poder seguir el procediment”, ha remarcat Domènech que puntualitza que són un seguit d’observacions i recomanacions sobre el projecte i que, per ara, no s’ha tractat d’adoptar cap mena d’acord. Tot i això, sí que és un “primer pas” i, segons ha explicat el director general d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Arquitectura, Agustí Serra, una oportunitat per “esmenar i millorar el projecte perquè pugui arribar després a bon fi”.

 

Urbanisme ha recollit de les al·legacions i els pronunciaments dels ajuntaments el temor a l’impacte ambiental que pugui provocar el parc eòlic. En aquest sentit, remarquen que “s’ha de controlar d’una manera adequada i minimitzar-lo, si al final s’acaba implantant”. Una altra de les al·legacions és sobre la possible creació “d’un clúster de parcs eòlics” a l’Alt Empordà, sumant al Galatea de la Jonquera els projectes Cronos de Capmany (4 aerogeneradors) i el Zeus entre Capmany i Sant Climents Sescebes (5 aerogeneradors). En aquest sentit, Domènech assenyala que també caldrà estar atents a aquesta possibilitat i “preservar l’efecte acumulatiu”.

 

“Bàsicament, hi ha d’haver una minimització de l’impacte, sobretot en l’obertura de camins perquè s’evitin desmunts i terraplens, que d’alguna manera també són necessaris per poder construir els molins”, ha afegit el cap del Servei Territorial d’Urbanisme de Girona.

 

Un altre aspecte que també aborda aquest informa és sobre la compatibilitat urbanística del projecte. En relació a la construcció d’instal·lacions d’interès públic al terme municipal de la Jonquera, la resposta és afirmativa però Domènech també adverteix que hi ha una compatibilitat “dubtosa” en relació al planejament urbanístic de la població que posa límits a l’ocupació i l’edificació en aquest àmbit: “Tot allò imprescindible per a la instal·lació del parc eòlic pot tenir compatibilitat però més enllà, amb altres tipus d’edificacions, avui per avui la compatibilitat és discutible”.

 

La tramitació del parc eòlic continua i caldrà, durant el procediment, fer i aprovar també una declaració d’impacte ambiental.

 

POUM de Verges, informe favorable

 

La comissió d’aquest dimecres també ha vist l’informe preliminar a l’aprovació provisional del POUM de Verges (Baix Empordà). Agustí Serra ha explicat que el nou planejament revisa l’anterior, que data del 1987, i remarca que suposa “millorar molt la gestió, sobretot intentant posar en valor els espais públics, els espais que queden per edificar i donar una estructura molt més adient”. L’únic però és que consideren que cal mantenir un sector que l’ajuntament preveia classificar com a sòl no urbanitzable: “Les dinàmiques que ha tingut Verges al llarg dels darrers anys ha estat de molt poc creixement en població, hi ha un sector concret que creiem que de moment és millor no posar-lo en joc per ser més proporcionats amb les necessitats del municipi”.

 

Amb l’informe favorable a la mà, Urbanisme espera que ara l’ajuntament faci l’aprovació provisional i que la comissió pugui fer la definitiva “com més aviat millor”.

 

Tanatori i pàrquing a Tossa de Mar

 

Finalment, la comissió també ha vist amb bons ulls la proposta de Tossa de Mar (Selva) d’adaptació del POUM en l’àmbit de can Truges. Serra ha recordat que és un dels sectors desclassificats en el Pla director urbanístics de sòls no sostenibles del litoral gironí però que ja van proposar a l’ajuntament que es podia destinar a equipaments municipals. Així, avala que als terrenys situat a tocar del cementiri hi hagi un tanatori i un aparcament.