Dissabte, 11 de juliol de 2020 - Edició 716
La República

Una víctima de violència masclista escridassa Ortega Smith i li demana respecte

D’altra banda, molts han qüestionat les declaracions de Cs pel Dia contra la violència de gènere després dels seus pactes amb la ultradreta

Redacció
Redacció 25/11/2019
Javier Ortega Smith, secretari general de Vox / Flickr

Una víctima de violència masclista ha escridassat aquest dilluns el secretari general de Vox, Javier Ortega Smith, i li ha demanat respecte. “No es fa política amb això. Respecte per a les mortes i per a les víctimes de violència de gènere”, ha dit durant un acte celebrat a l’Ajuntament de Madrid pel Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la dona en el qual Ortega Smith ha pronunciat un discurs en què ha negat l’existència de la violència masclista. La dona, que va en cadira de rodes per culpa d’una agressió masclista, ha esclatat contra el dirigent de Vox després de sentir les seves paraules. Ortega Smith li ha girat la cara després de ser escridassat.

Molts han criticat també que la televisió pública madrilenya, ‘TeleMadrid’, hagi escrit que les dones “patalegen” contra Ortega Smith.

Hipocresia de Cs 

D’altra banda, la dirigent de Ciudadanos, Inés Arrimadas, ha fet una piulada pel Dia contra la violència de gènere “per totes les víctimes, per la igualtat i per la llibertat”. Unes paraules que molts li han questionat després dels seus pactes amb Vox en diverses comunitats autònomes espanyoles.

Espanya incompleix tots els mandats internacionals sobre com jutjar la violència sexual

Segons els diferents tractats internacionals sobre els drets de les dones ratificats per Espanya, el país està obligat a actuar per prevenir, investigar, sancionar i reparar a les víctimes de violència de gènere, inclosa la violència sexual. No obstant això, Espanya està lluny de complir amb aquests mandats, entre altres motius, perquè la legislació no considera la violència sexual com una forma de violència de gènere. L’única llei integral contra aquest tipus de violències és la de Llei Orgànica de 2004, que reconeix com a víctimes d’aquesta violència a les dones que hagin estat agredides (només) per les seves parelles o exparelles.

A la majoria de les legislacions del món, en canvi, s’actua d’acord amb el que exigeixen els tractats internacionals i la violència de gènere fa referència a tot un conjunt de discriminacions que els ocorren a les dones pel fet de ser-ho, entre les quals hi ha, no només la violència física i psicològica que pateixen per coneguts o desconeguts, sinó també altres com les discriminacions laborals, les econòmiques o l’assetjament.

El fet que a Espanya no s’apliqui en molts casos el dret internacional es deu, en gran part, al desconeixement i la manca de formació de jutges, jutgesses i fiscals i del sistema judicial en el seu conjunt. El mateix procediment judicial, de fet, està pensat perquè les víctimes visquin una veritable retraumatització, que en molts casos és més gran que la que van patir en l’agressió. Així, les víctimes i supervivents de violència sexual es troben davant d’un escenari de desprotecció i de manca de garantia dels seus drets.

Relacionats