Divendres, 12 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

Un pagès d’Alfés afectat per la pedregada de divendres: “Ens ha acabat de rematar la poca fruita que ens quedava”

La tempesta va afectar zones de les Garrigues i del Segrià i algunes finques calculen danys per damunt del 50%

Agències 06/08/2022

La pedregada barrejada amb aigua que aquest divendres ha caigut en zones de les Garrigues i del Segrià ha afectat finques de fruita, sobretot les de pinyol que queden per collir, però també les de llavor, a més de camps d’oliveres. És el cas d’una finca de presseguers d’Alfés (Segrià) on la pedra ha fet malbé fruita i ha trencat branques d’alguns arbres. L’agricultor Lluís Ricard creu que els danys en aquest camp oscil·laran entre el 50% i 60% i, tot i que no és la primera pedregada que hi cau, afegeix que la d’aquest divendres “ha acabat de rematar la poca fruita que ens quedava”. La fruita malmesa s’utilitzarà per a la producció de sucs i Ricard destaca que el fet d’haver de triar la fruita bona de la tocada encareix el cost de producció.

 

Lluís Ricard tenia previst començar aquest mateix dissabte la segona collita de fruita al camp de presseguers que té a l’entrada d’Alfés. La pedregada, però, ho ha endarrerit i ara caldrà esperar el peritatge de l’assegurança, a més d’aplicar un tractament preventiu de fungicides.

 

Es dona el cas que aquesta finca és de les poques que no va quedar afectada per les gelades de principis d’abril i el seu productor tenia “l’esperança” de poder acabar la campanya sense incidents destacats. “No ens ha deixat acabar, és el que hi ha”, ha explicat resignat.

 

En aquest camp hi van caure 27 litres d’aigua per metre quadrat en mitja hora. De fet, Ricard considera una “sort” que la pedra caigués acompanyada de tanta aigua, ja que del contrari, als arbres “no hi haurien quedat ni fulles”.

 

“La fruita tocada se’n va directament a la producció de sucs i la mica que queda s’intentarà aprofitar”, ha explicat, tot i que remarca que el fet d’haver de triar la fruita alenteix la collita i fa encarir els costos de producció. “La pagesia és invertir, invertir i invertir i quan has de recollir ja sabem que pot passar això, estem dins del joc”, afegeix.

 

D’altra banda, a Castelldans (Garrigues) la pluja va deixar 40 litres d’aigua per metre quadrat i, tot i algunes afectacions puntuals, des del municipi afirmen que va se runa pluja que “va anar més bé que malament” ja que va caure en camps de secà afectats per la sequera.

 

A falta de l’informe definitiu de les afectacions, des d’Asaja expliquen que la pedregada va afectar sobretot la fruita de pinyol i de llavor i que caldrà mirar quina afectació ha tingut a les oliveres, tot i que el president del sindicat a Lleida, Pere Roqué, creu que al ser encara petit el fruit de l’oliva, el mal que puguin tenir “no serà destacable”.