Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

Un conductor de TMB s’enfronta a 1 any i 9 mesos de presó per insults racistes i amenaces a una família musulmana

L’home diu que la passatgera el va amenaçar de mort i la denunciant l’acusa d’haver-li intentat treure el mocador

Agències 07/02/2023
Pla general de diversos dels nous autobusos ecològics de TMB, aparcats en bateria. Imatge del 9/6/2021 (horitzontal)

L’Audiència de Barcelona ha jutjat aquest dimarts un conductor d’autobús de TMB per proferir insults racistes i agredir una passatgera musulmana i els seus tres fills el 2020. L’acusació particular li demana 1 any i 9 mesos de presó, mentre la fiscalia li demana 10 mesos de presó; 3 anys i 10 mesos d’inhabilitació per a ofici educatiu, esportiu o d’oci; 4 anys de prohibició d’aproximació o comunicació amb les víctimes i més de 9.000 euros entre multes i indemnitzacions per un delicte contra la integritat moral i tres de lesions lleus. L’home ha negat els fets, dient que la dona no volia pagar el bitllet i el va amenaçar de mort, però la víctima ha assegurat que sí que duia una targeta, però caducada, i ha negat cap amenaça.

Segons la fiscalia, cap a les 18.10 hores del 29 de maig del 2020, durant el primer desconfinament de la pandèmia, la dona i els seus tres fills menors d’edat van pujar a la línia V-19 al Carmel i en direcció a la Barceloneta. La dona va pagar el seu bitllet amb una targeta seva, però la T-16 de la seva filla gran havia estat substituïda per una targeta de bescanvi que també havia caducat. Això va generar una discussió amb el conductor, que hauria començat a fer comentaris contra els immigrants musulmans en veu alta.

Entrecreuament d’acusacions

Segons el xofer, ell no va insultar la dona, sinó que li va dir que comprés una targeta i després reclamés l’import a l’ATM. Segons l’home, la dona s’ho va prendre malament i li va dir que estava “boig”. A l’alçada del passeig Sant Joan, la dona i els fills van baixar de l’autobús, segons ell per iniciativa pròpia i segons les víctimes per insistència d’ell. Va ser aleshores quan, segons el conductor, la dona li va fer un gest dient-li que li tallaria el coll. El xofer va baixar i va voler fer una foto amb el mòbil a la dona a causa d’aquesta suposada amenaça, sense tocar-la ni a ella ni als seus fills, ha explicat. Després va informar de l’incident a TMB.

En canvi, la dona i la seva filla gran han explicat que el conductor primer va tenir una discussió amb un motorista, i quan elles van baixar es va posar violent va baixar i les va seguir insultant, li volia treure el mocador del cap per fer-li una foto i fins i tot va forcejar amb les dues filles i el nen petit, que tenia 3 anys.

Dins de l’autobús el conductor va rebre alguns suports, però ja al carrer alguns vianants van voler protegir la dona. Quan el conductor va veure el suport va decidir reprendre la marxa, han explicat la dona i una testimoni que passejava pel carrer i ha avalat la versió de la dona.