Divendres, 12 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

Un centenar de veïns de Magraners, Grealó i Quatre Pilans es manifesten a Lleida contra el futur polígon de Torreblanca

Denuncien que el projecte industrial destruirà “el pulmó de la ciutat” i rebutgen l’expropiació de terrenys de cultiu

Agències 05/08/2022

Un centenar de veïns de les partides del terme de Grealó i Quatre Pilans i del barri de Magraners, afectats pel futur polígon industrial de Torreblanca-Quatre Pilans de Lleida, s’han manifestat aquest divendres per rebutjar aquest projecte. Han sortit a les 19 h dels Camps Elisis i han arribat fins al davant de la Paeria, on han llegit un manifest, en què denuncien que el macroprojecte industrial destruirà “el pulmó de Lleida” -l’Horta- i en què rebutgen l’expropiació de terrenys de cultiu. Els veïns, que durant tot el recorregut han cridat ‘No al polígon’, alerten que aquest macroprojecte industrial, que ocuparà 1.280 hectàrees –l’equivalent a uns 2.000 camps de futbol-, “no farà més que agreujar la situació actual d’emergència climàtica”.

 

Veïns de l’Horta de Lleida i del barri de Magraners han mostrat la seva “preocupació” per la creació del nou pla urbanístic que afecta les partides del terme de Grealó i Quatre Pilans de l’Horta i que implica la construcció, diuen, d’un dels polígons industrials més grans d’Europa així com la construcció d’una nova subestació elèctrica per abastir d’energia el polígon i una estació ferroviària de transport intermodal de mercaderies d’1,5 quilòmetres de llarg.

 

Lamenten que la Paeria presenta aquest macroprojecte industrial com una oportunitat per a Lleida, sense tenir en compte la “destrucció” de l’Horta, que representa un valor “productiu, natural i patrimonial” per a la ciutat. A més, consideren que, tenint en compte el moment actual d’emergència climàtica, aquest projecte “agreujarà encara més la situació”, “augmentant considerablement les emissions de gasos d’efecte hivernacle”, a més de l’impacte paisatgístic i la contaminació acústica i lumínica que pot arribar a generar un projecte d’aquesta magnitud, alerten.

 

Al manifest, que ha llegit un dels afectats, Jordi Mestre, els veïns també destaquen que el projecte “ofegarà un vegada més el barri de Magraners” i que la proximitat d’aquest polígon a les zones naturals protegides de la finca Torreribera i Mas de Melons (ZEPA de Mas de Melons-Alfés), “suposa un perill” per a tota la flora i fauna que hi és present. Algunes espècies, expliquen, són endèmiques de la plana de Lleida, com ara la trenca (Lanius minor), espècie d’ocell catalogada en perill d’extinció, i fins a 17 espècies més d’avifauna protegides. També hi és present, apunten, el Limonium catalaunicum, una planta endèmica de la Plana de Lleida, també catalogada en perill d’extinció.

 

“Si volem una Lleida verda i sostenible no només podem exigir esforços a la ciutadania, amb zona de baixes emissions, reducció de l’ús del vehicle privat o gestió dels residus domèstics”, opinen. És per això que exigeixen a la Paeria “coherència i compromís” i que es replantegi aquest projecte “pensant en les famílies, els pagesos i els ramaders que habiten i treballen a les partides de Grealó i Quatre Pilans; en la fauna silvestre i en el conjunt de la ciutadania”.