Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

Twitter i sis universitats investigaran la salut de les converses polítiques

Twitter ha arribat a un acord amb acadèmics procedents de sis universitats per investigar les publicacions que es produeixen a la plataforma i determinar si es produeixen converses sanes, i […]

Redacció
Redacció 31/07/2018
Imatge de la oficina de Twitter a Tòquio / Flickr Twitter

Twitter ha arribat a un acord amb acadèmics procedents de sis universitats per investigar les publicacions que es produeixen a la plataforma i determinar si es produeixen converses sanes, i se centrarà en debats polítics i en la recerca de discriminacions.

La xarxa social ha triat aquest dilluns dos projectes d’investigacions acadèmiques centrades a Twitter, que en darrer terme tenen com a objectiu que la xarxa social estigui “lliure d’abús, assetjament i altres tipus de comportaments que poden distorsionar i dissuadir la conversa pública”, com ha expressat la companyia a través d’un comunicat.

El primer dels projectes que encarregarà Twitter se centra en l’anàlisi de converses de contingut polític, i s’ha encarregat a investigadors de la Universitat de Leiden (Països Baixos). També col·laboraran experts de les universitats de Delft (també en Països Baixos), Siracusa i Bocconi (ambdues a Itàlia).

Aquesta investigació té com a objectiu analitzar les converses polítiques i estudiar la formació de comunitats a partir d’aquests debats.

Debats, ideologies i discriminació

El projecte analitza el fenomen de les ‘càmeres de ressonància’, és a dir, els debats que impliquen usuaris amb mateixes ideologies, així com els efectes dels comentaris intolerants, com amb discurs de l’odi, racisme i xenofòbia.

Per la seva banda, el segon dels estudis triat per Twitter analitza l’ús de la xarxa social relacionat amb la discriminació. El seu objectiu és determinar com l’exposició a opinions i perspectives diferents pot reduir els prejudicis dels usuaris.

Aquesta investigació, liderada per acadèmics de les universitats d’Oxford (el Regne Unit) i Amsterdam (Països Baixos), es basa en evidències procedents de la psicologia social.

Aquestes teories apunten al fet que “la comunicació entre persones amb diferents orígens és una de les millors maneres de reduir els prejudicis i la discriminació”, segons ha explicat el professor de psicologia social a Oxford i líder de l’estudi, Milers Hewstone.