Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Tallen la C-14 a Belltall per denunciar la massificació eòlica que pateix la Conca de Barberà i l’Urgell

|

- Publicitat -

Una setantena de persones han tallat aquest dissabte al vespre la carretera C-14 al seu pas per Belltall (Conca de Barberà) per protestar contra els nous projectes de parcs eòlics i fotovoltaics projectats entre la comarca de l’Urgell i la Conca de Barberà. Les entitats ecologistes han denunciat la massificació que pateix aquest territori i han exigit al Govern la derogació del decret 16/2019 de les energies renovables. També han demanat que els ajuntaments suspenguin totes les llicències administratives dels projectes en tramitació. En l’acció, s’ha llegit un manifest i s’han cridat consignes en contra les noves centrals. Els manifestants han fet un tall d’una mitja hora i han lluït pancartes amb lemes com ‘Renovables sí, però no així’.

Una quinzena d’entitats ecologistes han organitzat una sessió informativa pels veïns dels municipis afectats per les cinc noves centrals eòliques i cinc més de fotovoltaiques en els municipis limítrofs entre les comarques de la Conca de Barberà i l’Urgell. Aquests projectes es van presentar a la Ponència d’Energies renovables el mes de juliol. Davant dels nous parcs, els ecologistes han recollit unes 300 firmes en tan sols dos dies per mostrar la seva oposició a les centrals.

Publicitat

 

Després de la jornada informativa, els concentrats han tallat durant aproximadament una mitja hora la C-14 al seu pas pel municipi de Passant i Belltall. Ho han fet amb cartells i pancartes que lluïen lemes com ara ‘No volem ser un polígon energètic, contra els danys irreversibles al territori’ o ‘Solidaris sí, massificació no, prou agressions’. De fet, els manifestants han denunciat que a Passant i Belltall, una població d’uns 200 habitants, tenen disset molins en funcionament, els quals produeix electricitat per a 10.000 habitatges.

 

“Creiem que ja hem donat la nostra quota de solidaritat al país; si ens en posen més, estaríem envoltats de molins i plaques, tot i que estem a favor de les energies renovables, aquest no és el model que volem, sinó que s’han de repartir pel territori”, ha manifestat Guillem Figueras, un dels ecologistes impulsors del tall de carretera i veí dels Comalats. A més, ha assenyalat que a la Conca de Barberà es produeix actualment el doble d’electricitat que la que s’hi consumeix.

 

En el manifest, llegit durant la protesta, els ecologistes també han demanat al Govern que aturi tots els projectes que s’estan tramitant i que convoqui processos participatius amb tota la ciutadania. També s’exigeix als ajuntaments que facin tot el possible per paralitzar “l’allau” de projectes. “Tenen a les seves mans la suspensió de les llicències administratives modificant el POUM; està molt bé presentar mocions, però no serveixen de res, són només declaracions d’intencions”, ha lamentat Figueras.

 

Per tot plegat, les entitats ecologistes han demanat un nou model energètic de país que camini cap a una “transició energètica justa, basada en l’estalvi energètic, la reducció del consum, la producció descentralitzada”, i que tampoc vagi en detriment dels territoris “ja prou castigats”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut