Dijous, 4 de juny de 2020 - Edició 679
La República

Sturgeon ho té clar: Suport als laboristes a canvi d’un referèndum d’autodeterminació a Escòcia

“Vota SNP per escapar del Brexit” un dels lemes de la campanya electoral dels independentistes escocesos

Redacció
Redacció 08/11/2019

 El referèndum és una línia vermella per l’SNP

La ministra principal d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha obert la porta a formar una “aliança progressista” després de les properes eleccions si no hi ha una majoria clara al Parlament, tot i que ha deixat clar que no donarà suport a cap partit que impedeixi la celebració d’un segon referèndum independentista.

 

Sturgeon ha llançat aquest divendres des d’Edimburg la campanya electoral del Partit Nacional Escocès (SNP en anglès), que aspira a tenir veu a Londres en un moment després de les eleccions del 12 de desembre. “Vota SNP per escapar del Brexit”, ha inclòs entre les consignes del seu discurs.

 

Tot i que una majoria de britànics va votar el juny del 2017 a favor que el Regne Unit sortís de la UE, les dades es van invertir a Escòcia, un extrem que Sturgeon ha agitat en reiterades ocasions per defensar el seu pla de repetir el 2020 la consulta secessionista que ja va fracassar el setembre del 2014.

 

El Govern conservador, tant l’actual amb Boris Johnson com l’anterior, liderat per Theresa May, ha rebutjat aquesta segona votació. Sturgeon s’ha obert ara a “una aliança progressista per fer fora els del Govern” si hi ha “un Parlament penjat”, és a dir, en el qual no hi hagi una majoria clara, segons ‘The Guardian’.

 

No obstant això, la ministra principal escocesa, que ha reconegut que no és especialment partidària del líder laborista, Jeremy Corbyn, ja ha advertit que no donarà suport a partits que s’interposin a aquest segon referèndum, i va donar a entendre quina serà la seva ‘línia vermella’ per negociar una hipotètica negociació postelectoral.

 

El Partit Laborista, de moment, prefereix no parlar d’un possible apropament al SNP o d’un diàleg relatiu a un nou referèndum independentista. “No estem en una altra cosa que no sigui guanyar i no estem arribant a acords”, ha matisat un portaveu d’aquesta formació, Keir Starmer, segons l’agència Reuters.

 

 

 

Relacionats