Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

[VÍDEO] Esbroncada a una ‘influencer’ per fer vídeos en contra de l’ús del català a Mallorca

El periodista mallorquí Àngel Aguiló carrega contra la intransigència i defensa la llengua del territori

Carme Garau 18/08/2022
El periodista Àngel Aguiló Palou / @angelaguilop

Incultura i catalanofòbia a les xarxes socials. Beth Oliver, que es presenta com una “mexicana residint a Espanya”, és una influencer amb més de cinc milions de seguidors a TikTok. Recentment, aquesta creadora de contingut ha publicat una sèrie de vídeos en què lamenta que a Mallorca “tot està en català”, en referència a les informacions que troba a les zones públiques.

Qui segueix l’activisme de ‘Mantinc el català’ o Plataforma per la Llengua sap que ni tan sols és veritat i que, malauradament, encara hi ha molts cartells escrits en castellà en territoris de parla catalana. A més, el to burleta de la influencer ha generat malestar i les rèpliques no s’han fet esperar.

El periodista Àngel Aguiló —president autoproclamat de Mallorca a les xarxes socials— ha publicat un vídeo fent una crítica mordaç sobre les queixes de la influencer, a qui ha titllat d'”intolerant”. “Si ets turista i te’n vas a França i veus un cartell en anglès, t’esforçaràs per entendre’l i, a males, agafaràs el mòbil i ho traduiràs”, ha argumentat. I és que com exposa Aguiló, sembla que quan es tracta de la llengua catalana tot són retrets perquè “no està en castellà” i “no s’entén”.

La senyalització ha d’estar en català pel simple fet que és la llengua pròpia del territori. Contràriament, s’estarien vulnerant els drets lingüístics dels catalanoparlants. De fet, la Llei de normalització lingüística dedica l’article 15 a la retolació pública: “Es farà en llengua catalana, acompanyada si calgués de signes gràfics que en facilitin la comprensió als no catalanoparlants. La retolació en català i castellà s’emprarà quan així ho aconsellin les circumstàncies sociolingüístiques”.