Divendres, 27 de gener de 2023 - Edició 1646
La República

Jordi Borràs exposa al Palau Robert imatges inèdites sobre la seva investigació dels moviments d’extrema dreta a Europa

La mostra es basa en el llibre ‘Tots els colors del negre’, que el fotoperiodista va publicar l’any passat

Redacció 24/01/2023
El fotoperiodista Jordi Borràs Data de publicació: dimarts 17 de gener del 2023, 11:08 Localització: Manresa Autor: Redacció

El fotoperiodista Jordi Borràs porta fins al jardí del Palau Robert l’exposició de fotografies ‘Tots els colors del negre’, que parteix del llibre que va publicar amb Ara Llibres l’any passat i que recull la investigació periodística sobre els moviments de l’extrema dreta a Europa.

Ara, el fotoperiodista exposa imatges fins ara inèdites sobre la guerra identitària dels moviments ultres contemporanis al continent, amb textos de Núria Cadenes i fragments d’assajos de Michael de Montaigne. L’exposició, una col·laboració entre l’equipament i el festival Clàssics, es podrà visitar gratuïtament des d’aquest dimarts i fins al 26 de febrer.

A més de Catalunya i l’Estat, hi ha fotografies que Jordi Borràs ha fet a altres països com Suècia, Polònia, Letònia, Alemanya o França. En declaracions a l’ACN ha explicat que l’objectiu és mostrar com, a cada país, l’extrema dreta “pren les seves formes” i assumeix les seves “diferències”. “La idea era explicar que és un virus estès per tot el món”, ha precisat.

Un repàs d’aquestes identitats excloents

El motor de l’exposició és la necessitat que Borràs va sentir de “posar imatges a un llibre bàsicament narratiu” i la proposta del festival Clàssics creu que hi encaixa molt. Al seu entendre, el concepte d’identitat era “perfecte” per explicar què passa quan aquestes “emmalalteixen i arriben posicions més extremes i excloents”. “És un repàs d’aquestes identitats excloents, de l’extrema dreta arreu d’Europa i, també, a casa nostra”, ha detallat.

“Hem d’entendre que és un virus a escala mundial i que no en quedarem indemnes. El ‘Tots els colors del negre’ és l’inici d’una nit molt i molt fosca que tot just ara comencem a veure”, ha conclòs.

Exposició com a unió de dos festivals Clàssics 

L’exposició és un dels actes que el festival Clàssics programarà durant l’any i que serviran per unir la quarta edició —que es va acabar el 21 de desembre passat— i la cinquena, corresponent a l’any 2023.

Jordi Borràs ha estat recentment distingit amb el 10è Premi Josep Maria Planes d’investigació periodística del Col·legi de Periodistes de Catalunya, precisament, pel llibre ‘Tots els colors del negre’. És la primera a la zona verda del centre després de tres mesos de tancament per sanejament.