Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

Elena, sobre el risc d’atemptat: “Ni alarmisme ni abaixar la guàrdia”

El conseller d’Interior lamenta el “calvari” administratiu que pateixen les víctimes del del 17-A

Redacció 17/08/2022
Pere Aragonès a una formació dels mossos d'esquadra juntament amb el conseller d'interior, Joan Ignasi Elena, i el cap del cos, el comissari Josep Maria Estela

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha explicat que el risc d’atemptat terrorista encara existeix si bé és menor que fa uns anys. Igualment, ha apuntat que la prevenció s’ha millorat en els últims anys i ha destacat una bona relació i coordinació tant amb la resta de policies de l’Estat, com amb el CNI i també a escala europea.

En declaracions a Rac1 i coincidint amb el cinquè aniversari del 17-A, ha considerat que és necessari un nivell d’atenció proporcional: “Ni alarmisme ni abaixar la guàrdia”. Elena ha detallat que l’alerta terrorista es manté en el nivell 4 sobre 5 perquè significa que hi ha un risc permanent que hi hagi un atemptat comès de forma individual, però sense que existeixi un risc de trama organitzada. Segons ha defensat, ara es fa molt més seguiment i investigació i hi ha molta dedicació policial.

La indemnització dels agents del 17-A

D’altra banda, i sobre els agents que van abatre els terroristes de Barcelona i Cambrils i que reclamen una indemnització al Govern, Elena ha afirmat que ha intentat “estar al seu costat”. “Crec que hi he estat. Si cal estar-hi més, hi estarem”, ha afegit. També ha dit que s’han atès les demandes dels agents que segueixen actius dins del Cos de Mossos i que han demanat que es readapti la seva situació.

Pel que fa a l’atenció que reben les víctimes del 17-A per ser reconegudes i indemnitzades com a tals, ha declarat que hauria de ser tot “molt més fàcil” i ha reconegut que és un “calvari” per tots els tràmits que implica. Sobre les afirmacions de Villarejo en relació amb el CNI i els atemptats, el conseller ha recordat que Mossos ja va fer una investigació com a policia judicial i hi ha hagut una sentència: “No podem anar més enllà”.