Dissabte, 3 de desembre de 2022 - Edició 1591
La República

El Pacte Nacional per la Llengua considera les persones migrades “prioritàries” per a l’increment de l’ús del català

El procés participatiu, que es tancarà el 30 de setembre, ha rebut 309 aportacions i prop de 3.000 propostes

Agències 28/09/2022
El secretari de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, i la directora general de Migracions, Refugi i Antirracisme, Eunice Romero i la secretària d'Igualtats, Mireia Mata Solsona, atenen la darrera reunió pel Pacte Nacional de la Llengua Data de publicació: dimecres 28 de setembre del 2022, 19:18 Localització: Barcelona Autor: Oriol Darnés

El Pacte Nacional per la Llengua considera les persones migrades “prioritàries” per a l’increment de l’ús del català, així ho ha explicat el secretari de Política Lingüística del Departament de Cultura, Francesc Xavier Vila. Juntament amb la directora general de Migracions, Refugi i Antiracisme del Departament d’Igualtat i Feminismes, Eunice Romero Rivera, han participat avui en la presentació del procés participatiu del Pacte Nacional per la Llengua a la Taula de Ciutadania i Immigració, la darrera reunió abans de tancar-lo.

En declaracions a l’ACN, ha destacat que l’objectiu és “fer més accessible l’aprenentatge del català a les persones nouvingudes, així com remarcar l’ús de la llengua com un dret”. Assegura també que les persones migrades són “la pedra de toc perquè el català tingui una bona base demogràfica i espais de qualitat per ser usat”. És per aquest motiu que Eunice Romero ha remarcat les contribucions del teixit associatiu per fer que el país avanci en la consecució de drets per a totes les persones que en formen part”. La reunió d’aquest dimecres ha volgut conèixer de primera mà l’opinió i la valoració d’aquestes entitats respecte a l’accés al català i l’ús de la llengua en la seva activitat social i professional.

Més de 3.000 propostes recollides

De moment, fins al 30 de setembre, el Pacte ha recollit 309 aportacions ciutadanes, que suposen prop de 3.000 propostes concretes, amb un total de 17 sessions informatives des de febrer d’aquest any. Les propostes individuals i col·lectives s’han recollit a través del web, mitjançant l’organització de taules de debat, sessions deliberatives, presentacions territorials, reunions puntuals amb entitats de relleu de sectors concrets o jornades de debat amb professionals.

El calendari del Pacte

El dia 30 de setembre es preveu que finalitzi la recollida de propostes del procés participatiu. Entre el 3 i el 24 d’octubre es procedirà a sistematitzar i tractar les propostes que seran presentades en una Taula que es reunirà entre el 24 i el 31 d’octubre i que està formada pel Consell Social de la Llengua, diverses entitats i els partits polítics que donen suport al pacte. Al novembre, el Consell Social de la Llengua Catalana i les entitats valoraran els resultats obtinguts i faran les seves recomanacions, que desembocaran en l’esborrany que enllestirà el Departament de Cultura i a partir del qual els partits polítics consensuaran el pacte definitiu entre desembre de 2022 i març de 2023.