Divendres, 1 de juliol de 2022 - Edició 1436
La República

Condemnat a 9 anys i mig de presó l’acusat de violar una amiga tornant de festa a Sant Feliu de Guíxols

L’Audiència no dona credibilitat al relat del processat, que va dir que havien mantingut relacions sexuals consentides

Agències 21/05/2022
D'esquenes, l'acusat de violar una amiga tornant de festa a Sant Feliu de Guíxols Data de publicació: dimarts 19 d’abril del 2022, 15:33 Localització: Girona Autor: Marina López

L’Audiència de Girona ha condemnat a 9 anys i mig de presó l’acusat de violar una amiga tornant de festa a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà) el 20 d’abril del 2019. Condemnat i víctima, de 19 i 18 anys en el moment dels fets, tenien una “relació d’amistat i confiança des de feia anys”.

Aquella nit van sortir per Platja d’Aro i, com en altres ocasions, la noia va anar a dormir a casa del seu amic. Segons la sentència, quan van arribar al pis, el processat la va intentar agredir sexualment, però “no ho va aconseguir”. Més tard, ja cap a les deu del matí, la va tornar a immobilitzar subjectant-la pels braços i la va violar “malgrat el forcejament que va desplegar la víctima per evitar-ho i sense tenir en compte les seves negatives constants”.

L’Audiència de Girona el condemna com a autor de dos delictes d’agressió sexual, un d’ells en grau de temptativa. El tribunal li imposa, en total, 9 anys i 6 mesos de presó.

La versió de l’acusat no és “lògica”

El tribunal sosté que la versió de l’acusat, que va dir al judici que havien mantingut relacions sexuals consentides i que “en un no no hi ha confusió”, no és “raonable”. A la vista oral, va apuntar que la noia s’havia inventat la violació per cridar l’atenció dels seus pares: “No sembla raonable que algú sostingui una acusació d’aquesta envergadura amb l’únic objectiu d’aconseguir més protagonisme entre els seus familiar si, amb això, perjudica en tots els àmbits vitals a un bon amic”.

En canvi, la sala conclou que el relat de la víctima és “clar, lògic, coherent, persistent i sincer”: “No ha eludit cap pregunta, fins i tot podent-se observar la dificultat i penositat que li va suposar tornar a relatar els fets, fent-ho de manera nerviosa, entre plors i amb un estat evident d’ansietat”. A banda d’això, l’Audiència apunta que el relat de la víctima està avalat “de manera clara i rotunda” per altres proves.

Quan va aconseguir sortir del pis, la noia va demanar ajuda a un amic seu que la va passar a recollir. El tribunal apunta que la declaració d’aquest testimoni acredita que la noia estava “plorant i molt angoixada”: “Evidencia l’estat d’ansietat, angoixa i nerviosisme que presentava per la vivència traumàtica”.

Whatsapp incriminatori

A més, l’Audiència també recull una conversa de Whatsapp que aquest amic va mantenir amb el processat des del mòbil de la víctima i amb la que, segons va dir al judici, va intentar que confessés els fets. En aquesta conversa, el processat demana disculpes i diu que se li n’havia “anat”.

“El tribunal no pot més que concloure que evidencia la realitat dels fets narrats”, exposa la sentència que afegeix que “la falta d’una explicació congruent a la conversa que manté amb qui ell creu que és la víctima, en la que reconeix que no tenia dret a fer el que va fer i que es va desinhibir sexualment davant l’atracció sexual que sentia per ella, deixen poc marge a la interpretació i corroboren de manera diàfana el relat de la víctima”. La sentència també recull les lesions que va patir la víctima i que, segons els perits, eren compatibles amb els fets descrits.

La fiscalia demanava 12 anys de presó i l’acusació particular elevava la petició a 13 i mig. L’Audiència li imposa 6 anys i mig de presó i 7 anys de llibertat vigilada per l’agressió sexual i 3 anys de presó i 5 anys de llibertat vigilada per l’intent d’agressió sexual. El processat no es podrà apropar sa menys de 150 metres ni comunicar-se amb la víctima durant 7 anys.

En concepte de responsabilitat civil, el tribunal fixa la indemnització en 15.350 euros pel dany moral causat. La sentència no és ferma i es pot recórrer al TSJC.