Dilluns, 20 de setembre de 2021 - Edició 1152
La República

Sánchez usa el “diàleg” per atacar Torra dos dies després de la seva reunió

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat aquest diumenge al president de la Generalitat, Quim Torra, que passi de proclamar la seva voluntat de diàleg a fer-lo “real”. […]

Avatar
Agències 23/12/2018
Torra i Sánchez, reunits a Barcelona

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat aquest diumenge al president de la Generalitat, Quim Torra, que passi de proclamar la seva voluntat de diàleg a fer-lo “real”. “Animo la Generalitat a passar de la voluntat de diàleg al diàleg real. Això significa que el govern (espanyol) està disposat a dialogar amb les institucions catalanes, però també es necessita una majoria social àmplia que ara mateix no existeix a Catalunya”, ha argumentat en una entrevista al diari ‘La Vanguardia’. En aquest sentit, Sánchez ha situat la solució del conflicte català en la taula de partits i en una reforma de l’Estatut. Al seu parer, és una “bona iniciativa” haver creat aquest espai “que transcendeix la dinàmica de blocs que ha imperat a Catalunya en l’última dècada”.

Sánchez ha recordat que ell sempre ha dit que la solució a la crisi catalana durarà anys, i la tasca d’aquesta legislatura és “intentar construir espais de diàleg, d’acord i de confiança i lleialtat institucional després d’una crisi en la qual s’han allunyat molt les posicions”. El president espanyol ha reiterat que es pot trobar una solució a la crisi política a Catalunya, però sempre dins de la Constitució i de l’Estatut. “Fora només hi haurà monòlegs”, ha advertit. La seva aposta és la reforma de l’Estatut, que hauria de passar pel referèndum de la societat catalana.

De moment, ha reivindicat la feina del seu govern per recuperar els espais de diàleg i de confiança amb la Generalitat. Ha citat la comissió bilateral, però també la decisió de retirar alguns recursos al Tribunal Constitucional o la mateixa trobada de dijous. “El diàleg i la cooperació institucional entre la Generalitat i el govern d’Espanya, malgrat el soroll, està avançant i funcionant”, ha constatat. De tota manera, ha explicat que va comentar a Torra que haurien de tenir una relació “més fluida en la comunicació”, i només trucar-se quan hi ha una discrepància.

Descarta el 155

En resposta a PP i Cs, Sánchez ha subratllat que els que tenen com a única proposta “el 155 perpetu” simplement “aspiren a perpetuar la crisi a Catalunya”. El president espanyol ha remarcat que l’article 155 es va aplicar per recuperar l’autogovern a Catalunya, “que havia estat vulnerat per l’independentisme” després de les lleis de desconnexió i la proclamació de la independència. “Qui va aplicar el 155 van ser els que van violentar l’Estatut i la Constitució. Ara mateix no estem en aquella situació”, ha assenyalat.

Sobre els pressupostos, ha assegurat que lluitarà perquè s’aprovin durant el primer trimestre del 2019. Després que ERC i el PDeCAT donessin suport al nou sostre de despesa, ha dit que “tant de bo” això sigui el preàmbul de l’aprovació dels comptes, perquè “Espanya necessita uns pressupostos socials que no deixin ningú enrere”.

AMPLIACIÓ.- Artadi demana a Sánchez que canviï “repressió” per “diàleg” i deixi de ser “un titella” dels aparells de l’Estat

La consellera de la Presidència i portaveu de JxCat, Elsa Artadi, demana a Pedro Sánchez que aprofiti l’escletxa oberta després de la trobada entre Govern i Moncloa de divendres passat per fer una aposta decidida pel “diàleg” i deixi enrere la “repressió” contra Catalunya. En una entrevista a El Nacional, Artadi demana al president espanyol que exerceixi el seu govern i no sigui “un titella de tot el que és l’Estat”. Artadi li recorda que “nedar entre dues aigües” significa ara acceptar una repressió que des del Govern es considera inacceptable. “O comencem a treballar de veritat o d’aquí a sis mesos la possibilitats de realment tenir un diàleg efectiu seran menors”, assegura.
Artadi insisteix que després de la reunió entre els dos governs, el president espanyol “no pot seguir mantenint-se en el nivell de la retòrica, només en un pla discursiu, ha d’aterrar al que ha de ser un diàleg i una solució política”. El diàleg és, diu Artadi, la “via prioritària” per al Govern per resoldre el conflicte amb l’estat espanyol.

La consellera de la Presidència demana ara que les trobades i intercanvis entre els dos executius, a diferents nivells, es succeeixin i no tornin a passar molts mesos sense diàleg. Artadi també retreu a Sánchez que des de que va accedir al govern, el passat més de juny, no s’han dut a terme canvis significatius. “Hi havia una esperança que això canviés el paradigma i s’obrís un nou escenari, però ara mateix el PSOE, el govern de Sánchez cotitza molt més baix que fa sis mesos”, ha etzibat. Amb tot, Artadi valora positivament la trobada entre els dos govern i la capacitat de reconèixer mútuament que la solució al conflicte ha de ser política.

La portaveu de JxCat no amaga, però, que encara hi ha molts punts de “desacord” i retreu als socialistes la “tranquil·litat” amb què viuen la situació dels diputats que són a la presó o a l’exili: “No pot ser és que la resposta del socialisme sigui ja us ho vam dir que tindria conseqüències”.

Sánchez, opina Artadi, s’ha d’acabar de “definir” i decidir “si mana ell o manen els altres, si vol passar a la història com un estadista, com una persona que realment intenta solucionar els temes, o com que l’Estat del règim del 78, segueix manant, i que ell no pinta res i només està abocat a buscar resultats electorals curterministes”.

Sobre la celebració del Consell de Ministres, Artadi assegura que la reunió de l’executiu espanyol va provocar “malestar a la societat”, “inconvenients” en la vida quotidiana de la gent i la mala imatge d’haver hagut de “blindar” la ciutat. A més, considera que fer coincidir la reunió entre els dos govern amb el Consell de Ministres no era la situació “ideal”.