Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Sánchez planteja una taula pel no diàleg: “Sé que defensaran l’autodeterminació i l’amnistia, nosaltres l’agenda del retrobament”

El president espanyol insisteix sobre la voluntat de “diàleg” del seu executiu, però es nega a parlar del que volen els partits independentistes

Redacció 08/09/2020
Pedro Sánchez, en una roda de premsa a La Moncloa / PSOE

El president espanyol, Pedro Sánchez, ha destacat aquest dimarts la seva voluntat de “diàleg” sobre la situació política a Catalunya a través de la segona trobada de la taula de negociació acordada dilluns amb el president de la Generalitat, Quim Torra. Segons ha afirmat durant la seva compareixença al Senat, el govern espanyol hi defensarà “la seva posició” per trobar a “una solució” política al conflicte. “Ja sé que votés defensaran l’autodeterminació i l’amnistia, nosaltres l’agenda del retrobament”, ha dit en resposta a la senadora d’ERC Mirella Cortès, a qui ha recordat que totes dues formacions han de “caminar” plegats per “donar una resposta” a les necessitats socials i econòmiques dels ciutadans.

 

Sánchez ha aprofitat la seva compareixença al Senat per provar d’estendre ponts amb ERC. Els republicans i el PSOE, ha dit, “som partits amb història” mentre “altes canvien les sigles segons va el tema”.

 

En aquest marc ha afirmat que el govern espanyol “no serà el problema” en aquesta reunió de la taula de diàleg, que si ha arribat tan tard –ha dit- ha estat per la irrupció de la pandèmia del coronavirus, i no per manca de voluntat política del seu executiu.

 

“Estarem allà, treballant apostant pel diàleg i provant de trobar una solució per tancar les fissures emocionals que han viscut no només els independentistes, sinó també la part que no és independentista a Catalunya”, ha sentenciat.

 

En aquest sentit també ha demanat a les forces independentistes que a més de demanar que es reuneixi la taula de diàleg entre els executius català i espanyol, ells “facin el mateix” i convoquin també els partits no independentistes a Catalunya.

 

Malgrat que ha assegurat que la taula de diàleg “no té res a veure amb els pressupostos generals de l’Estat”, ha recordat que “és contradictori que (els partits independentistes) apostin pel diàleg amb un govern que després no té l’estabilitat que li donen els pressupostos per abordar-ne el contingut”.

 

Pel que fa a les crítiques que la portaveu d’ERC ha llançat a la monarquia, Sánchez ha volgut deixar clar que el seu és un govern compromès amb el “pacte constitucional”, és a dir, “la monarquia parlamentària”. “A diferència d’altres que defensen un article o un altre en funció del seu interès, nosaltres defensem tots els articles de la Constitució”, ha dit.

 

El president espanyol també ha respost la intervenció del portaveu de JxCAT, Josep Lluís Cleries, a qui ha demanat “sensatesa” i “unitat davant la pandèmia”. “Crec que podem fer moltes coses conjuntament”, ha afirmat.

 

Segons Sánchez, malgrat que per a JxCAT “el diàleg només se circumscriu a dos temes”, en referència a l’atodeterminació i l’amnistia, però hi ha “altres temes” en la seva “agenda del retrobament”.

 

Ha ironitzat sobre la “confrontació intel·ligent” de JxCAT. “Si parlen ara d’una confrontació intel·ligent, deu ser que abans no va ser una confrontació intel·ligent”, ha dit.