Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

Sánchez, garant de la Corona imperialista: “Felipe VI sempre ha bastit ponts cap a Catalunya”

ACN Palma .- El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha aprofitat la roda de premsa posterior a la seva reunió a Palma amb Felipe VI per defensar la presència […]

Avatar
Agències 06/08/2018

ACN Palma .- El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha aprofitat la roda de premsa posterior a la seva reunió a Palma amb Felipe VI per defensar la presència del monarca i la Reina d’Espanya als actes de commemoració dels atemptats de Barcelona i Cambrils el proper 17 d’agost. En aquest sentit, ha demanat “interpretar el Rei per les seves intervencions públiques” per adonar-se’n que, segons ell, el cap d’Estat “entén l’Espanya plural, la diversitat del país i sempre ha bastit ponts cap a Catalunya”. En aquest sentit, ha recordat que els Reis d’Espanya assistiran als actes de commemoració “en representació de tota la societat espanyola, per mostrar el respecte i l’empatia a les víctimes dels atemptats i els familiars”. “En aquest missatge es convoca l’absoluta majoria de la societat catalana i espanyola”, ha afegit convençut el president espanyol.
I és que Pedro Sánchez creu que la presència dels monarques als actes de Barcelona “donen normalitat a una commemoració tan important”. De la mateixa manera, el president ha demanat que, des d’un punt de vista polític, els líders independentistes i els contraris a la visita dels Reis haurien de recordar que “tothom es congregarà contra el terrorisme i en solidaritat amb les víctimes, i en això no hi ha fissura possible”. “Estarem tots, des del primer fins a l’últim dels espanyols, en una expressió de solidaritat, respecte i reconeixement a les víctimes i a les ciutats que van veure atacada la seva convivència”, ha conclòs.

A partir d’aquesta premissa, ha dit Sánchez, és el seu govern qui “lidera les relacions institucionals” amb Catalunya i les comunitats autònomes “per donar resposta al conjunt dels ciutadans”. Així, Sánchez intentava separar el Rei de la vessant més política del “diàleg” engegat entre l’Estat i la Generalitat. Per això, el president ha tornat a remarcar la “importància que té la posada en marxa de la Comissió Bilateral per tornar a debatre els assumptes que afecten al dia a dia dels catalans”.

La reunió amb el Rei

D’altra banda, Sánchez ha comentat que ha parlat amb el monarca de les línies que el seu govern vol aplicar i està engegant des que ha arribat a la Moncloa. En aquest sentit, ha reconegut que un dels temes que ha comentat amb Felip VI és, precisament, les relacions amb les comunitats autònomes, sobretot des dels organismes multilaterals i les comissions sectorials posades en marxa. Així, Pedro Sánchez ha explicat que la seva voluntat ñes “millorar les condicions de finançament de totes les comunitats autònomes” encara que no s’arribi a un pacte per reformar-ne el model. Tot i així, el socialista ha explicat que “si les comunitats es posen d’acord per a establir un nou sistema de finançament autonòmic abans de les eleccions municipals de 2019, el govern espanyol no dirà que no”.

El president espanyol ha explicat també que en la trobada amb el Rei li ha parlat de la seva “agenda del canvi”, de la “millora del creixement econòmic”, dels seus plans “contra la desocupació, la precarietat i l’explotació laboral”, de la “reconstrucció de l’estat del benestar”, i de la seva política migratòria i les novetats que ha impulsat.