Divendres, 31 de març de 2023 - Edició 1709
La República

Puigdemont demana al Tribunal Suprem que es declari incompetent i renunciï a la causa arran de la sentència del TJUE

La defensa de l’expresident avisa el tribunal que si no ho fa serà un altre país o Estrasburg qui “acati” la sentència

Redacció 02/02/2023
El president Puigdemont a l'acte del Consell per la República a Canet de Rosselló. Data de publicació: dissabte 17 de setembre del 2022, 20:06 Localització: Canet de Rosselló Autor: Ariadna Reche

La defensa de l’expresident Carles Puigdemont ha demanat al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena que es declari incompetent i renunciï a la causa. En un escrit al Tribunal Suprem, l’advocat Gonzalo Boye justifica la seva petició per la sentència d’aquest dimarts del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre les euroordres.

En el text, la defensa de l’expresident argumenta que la decisió de Luxemburg els beneficia perquè, assenyala, indica la “falta de competència” de l’alta instància judicial espanyola per jutjar els implicats en el cas de l’1-O. Per aquest motiu, Boye demana al Suprem que es declari incompetent, renunciï a la causa i la remeti a un jutjat de Catalunya.

“Es pot acordar en el sentit de manca de competència ara o esperar que això ho determini alguna autoritat d’execució d’un altre estat membre que, sense cap dubte, acatarà el que diu la sentència del TJUE del 31 de gener del 2023. O pitjor encara, esperar que així ho dictamini el Tribunal Europeu de Drets Humans”, indica l’advocat, que demana al Suprem que remeti la causa a un jutjat a Catalunya.

Segons Boye, el Tribunal Suprem “ni pot ni ha de continuar sabent del present procediment a risc de vulnerar els drets fonamentals”, diu l’advocat, tot invocant el paràgraf 100 de la sentència del TJUE que apunta que “no es pot considerar un tribunal establert per llei (…) un tribunal suprem nacional que resolgui en primera i última instància sobre un afer penal sense disposar d’una base legal expressa que li doni competència per jutjar la totalitat dels encausats”.

En aquest sentit, l’advocat apunta que el mateix tribunal ha admès en un auto el 23 de novembre del 2020 que no té aquesta “base legal expressa per a la competència pretesa”.

D’altra banda, la defensa de Puigdemont carrega contra els recursos de la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat que demanen processar Puigdemont també pel nou delicte de desordres públics agreujats. Boye argumenta que és inviable “l’aplicació retroactiva de la norma penal que no estava en vigor en el moment dels fets”.