Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Primer acte d’un Conseller exiliat en territori català

L’exconseller Lluís Puig ha aparegut a l’acte de presentació del Consell per la República a Perpinyà que s’ha celebrat aquest dissabte a la tarda a la capital nord-catalana. Puig ha […]

Redacció
Redacció 05/01/2019
L'exconseller Lluís Puig parlant amb una de les assistents a l'acte de Perpinyà / ACN
L’exconseller Lluís Puig ha aparegut a l’acte de presentació del Consell per la República a Perpinyà que s’ha celebrat aquest dissabte a la tarda a la capital nord-catalana. Puig ha assegurat que la seva aparició ha estat “molt meditada” i que feia temps que “els membres del govern a l’exili” parlaven sobre la “necessitat de tornar a trepitjar terres catalanes”. Visiblement emocionat, Puig ha afirmat que la visita és una “forma d’intentar portar l’agraïment del president Puigdemont i de la resta del govern” a la Catalunya del Nord” i ha reivindicat que són “ciutadans europeus lliures”, en relació a una possible reacció per part de l’estat francès. Puig també ha assegurat que després d’aquesta hi podria haver noves aparicions.
Lluís Puig ha assistit a la presentació del Consell per la República al Casal de Perpinyà, en un acte organitzat per l’ANC de la Catalunya del Nord. La seva visita era el secret més ben guardat. Poca gent ho sabia i a l’acte s’anunciava que hi participaria per videoconferència però l’exconseller de Cultura ha arribat a Perpinyà a primera hora d’aquest matí provinent de Waterloo, en un viatge que s’ha allargat tota la nit.

Puig, visiblement emocionat i amb llàgrimes als ulls, ha assegurat que ha estat una decisió “molt meditada” i que feia molt de temps que “els membres del govern a l’exili” havien estat parlant de la “necessitat de tornar a trepitjar terres catalanes”. “Ens devíem una visita”, ha afegit durant la seva intervenció.

L’exconseller ha reivindicat el paper que la Catalunya del Nord ha tingut en el procés català i ha dit que la seva visita és una forma “de portar l’agraïment del president Puigdemont i de la resta del govern” a la Catalunya del Nord. “És la primera vegada que venim des que vam marxar a l’exili i, per tant, és molt emotiu pensar que et trobes amb gent que parla la mateixa llengua que tu. Ha estat un dia molt agradable”, ha remarcat.

Sobre una possible reacció de l’estat francès a la seva visita, Puig ha dit que no saben com pot actuar però ha recordat que són “ciutadans europeus lliures”, que s’han presentat davant la justícia quan se’ls ha requerit i que, per tant, no esperen que hi hagi cap reacció. “França és una república democràtica i té les seves maneres d’actuar. No hi ha en aquests moments cap reclamació en contra nostra”, ha recordat. En aquest sentit, ha afegit que viatgen per Europa i per la resta del món “no per fer turisme” sinó per “seguir el procés lliure i democràtic”. Puig ha avançat també que després d’aquesta “segurament” hi haurà noves aparicions.

“Arrencar amb força”

Durant l’acte de presentació, Puig ha assegurat que el compromís és ara centrar tots els esforços a “arrencar amb força el Consell per la República” i que aquest és l’objectiu que tindran aquest any. En aquest sentit, ha dit que, parafrasejant paraules de Clara Ponsetí, que “és l’única institució catalana no sotmesa a les urpes de l’estat espanyol” i que volen que “hi sigui tothom”. La previsió és també que en un termini de d’onze mesos es pugui fer l’assemblea constituent i que “tothom pugui exercir el seu primer dret a vot”.

L’exconseller ha admès que aquest procés “no té cap manual d’instruccions” perquè “no s’havia fet mai” i que, per tant, “ningú sap exactament que cal fer després de cada pas”. Malgrat això, ha dit que volen ser “plurals” i que això sovint comporta “una necessària lentitud per tal de remar i avançar per arrencar aquest tren amb prou velocitat perquè ningú quedi al marge”.

A l’acte, també hi ha participat el responsable d’operacions de Republicat Jaume Cabani, que ha detallat els aspectes més tècnics per registrar-se al Consell per la República i ha avançat que estan treballant en una aplicació mòbil que permetrà fer votacions. També hi ha intervingut el professor nord-català, Alà Baylac.