Dijous, 9 de febrer de 2023 - Edició 1659
La República

Pressió absoluta sobre els pressupostos: sindicats, patronals i la Taula del Tercer Sector reclamen que s’aprovin urgentment

Totes les entitats han manifestat la necessitat d’arribar a un acord d’una vegada per totes

Redacció 05/12/2022
Pere Aragonès amb la presidenta de la Taula del Tercer Sector Social, Francina Alsina, a Palau Data de publicació: dilluns 05 de desembre del 2022, 14:26 Localització: Barcelona Autor: Jordi Bataller

Fa setmanes que les taules de negoaciació entorn dels pressupostos són al centre del debat polític, econòmic i social del nostre país. Tot i això, sembla que està costant molt desencallar la situació d’estancament en què es troben aquestes negociacions entre partits. Davant aquesta realitat que ja comença a resultar preocupant, sindicats, patronals i la Taula del Tercer Sector han coincidit en reclamar que és urgent que s’arribi a un acord per aprovar els pressupostos i deixar de marejar la perdiu.

En aquest sentit, els sindicats majoritaris –CCOO i UGT– i les patronals Foment del Treball i Pimec han llençat aquest dilluns un missatge unitari cap als partits polítics. “Demanem al conjunt de forces polítiques que deixin a un costat la calculadora electoral”, ha dit el secretari general d’UGT, Camil Ros. “No entendrem discussions ‘sine die’ en benefici polític i no de tota la ciutadania”, ha afegit, en la mateixa línia, el seu homòleg a CCOO, Javier Pacheco. Per la seva banda, Foment del Treball ha assegurat que seria una “immoralitat” prorrogar els comptes i Pimec ha remarcat que “cada dia que passa” sense un acord parlamentari és un dia “en què es perden oportunitats”.

La Taula del Tercer Sector, per la seva banda, ha reclamat que s’aprovin els pressupostos de forma urgent per a poder aplicar l’augment del 8% del barem IRSC, el que revisa les prestacions socials, anunciat pel Govern. Ho ha dit la presidenta de l’ens, Francina Alsina, després de la reunió que s’ha celebrat aquest dilluns al Palau de la Generalitat. Alsina ha recordat que aquesta modificació s’inclourà en la Llei de Pressupostos, per la qual cosa no serà efectiva fins que els nous comptes siguin una realitat. Així, ha apuntat que “no hi ha cap raó justificable” per a no tirar-los endavant i ha advertit que la ciutadania i el tercer sector no entendrien que es deixés escapar “l’oportunitat d’incrementar la despesa social” en un moment tan complex com l’actual.