Dimarts, 7 de febrer de 2023 - Edició 1657
La República

Pot ser que el PSOE sumi una porta giratòria més al seu historial?

L’exregidor i exdiputat socialista ha estat nomenat vicepresident d’Iberdrola coincidint amb el debat sobre el preu de la factura de la llum

Redacció 03/10/2021

L’executiu espanyol, “el més progressista de la història”, que va entrar al Gobierno per oposar-se al Partido Popular, demostra que no és tan diferents dels seus adversaris polítics.

De fet, es podria dir que, arran de l’etapa de bipartidisme tant PSOE com PP, van força empatats en portes giratòries. Concretament, ambdues formacions polítiques tenen un reconegut historial pel que fa a membres d’alt nivell en l’executiu espanyol que, després de deixar el seu càrrec, són “seleccionats” en grans empreses privatitzades.

No cal dir que aquests polítics retirats ostenten càrrecs que comporten sous astronòmics i que les empreses donen gustosament a aquests treballadors, per motius que els “desconfiats periodistes” no acabem de comprendre.

Si bé en la bancada dels populars hi trobem Eduardo Zaplana, Rodrigo Rato o José María Aznar, hi ha un cert empat tècnic en la bancada socialista amb Elena Salgado, Pedro Solbes o Carmen Mestre entre molts altres dels dos partits polítics com apunta Público.

No obstant això, en les darreres hores s’ha descobert una certa “casualitat” entre un antic socialista. De la nit al dia, l’exdiputat de l’Assemblea de Madrid i exregidor de Madrid, Antonio Miguel Carmona, ha fet mèrits per esdevenir el flamant vicepresident d’Iberdrola Espanya.

“Casualment” s’ha comunicat aquest canvi de rumb professional de Carmona mentre el Gobierno “més progressista de la història” entra a judici amb Iberdrola per la intervenció dels seus beneficis.

Si bé aquest fet pot haver succeït legítimament i podria haver coincidit temporalment, és realment curiós, ja que Carmona va estar a l’Alcaldia de Madrid amb Manuela Carmena fins al 2019.

En altres paraules, les relacions públiques que Carmona va establir durant el desenvolupament de funcions en el govern podria haver-lo posicionat favorablement perquè el seleccionessin per l’actual càrrec a Iberdrola?

El que és cert és que Carmona va defensar les elèctriques quan se les va acusar d’haver apujat el preu de l’electricitat. Podria ser que aquesta actitud amb les elèctriques hi hagi tingut alguna cosa a veure?

Per veure-ho caldrà estudiar quines són les decisions que pren com a vicepresident.