Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 01 de juny del 2023
Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 01 de juny del 2023

Ponsatí, crítica amb la defensa d’alguns presos polítics: “Han fet argumentacions similars a les de Santi Vila”

"Naturalment que davant la sentència hi ha d’haver alguna reacció, però l’important és com tirem endavant el mandat de la independència", ha dit en una entrevista a 'El Punt Avui'

|

- Publicitat -

La Consellera del Govern legítim, Clara Ponsatí, ha parlat -des del seu exili a Escòcia- sobre les declaracions dels presos polítics en les primeres sentmanes del judici del procés. En una entrevista a ‘El Punt Avui’, Ponsatí s’ha mostrat molt crítica amb les defenses d’alguns dels seus companys en l’executiu Puigdemont: “No ho vull criticar, però a mi em sembla que han passat moltes coses arran de l’1-O, i que potser el discurs hauria d’haver estat diferent. No pas el d’abans de l’1-O. En relació a la resta, als encausats que han respost a tothom, no han tingut el mateix to i han fet el possible per desarmar els arguments d’una acusació que, evidentment, no es basa en fets reals”, ha dit.

Publicitat

Segons ella, el fet que alguns presos polítics hagin “usat com a defensa” el fet que el mandat de l’1-O no es va acabar implementant, “potser és incongruent amb voler mantenir-se a la primera línia del lideratge polític”. Preguntada sobre si “s’ha passat de puntetes per la reivindicació de l’1-O com a estratègia de defensa”, Ponsatí ha carregat directament contra les paraules de Santi Vila al Tribunal Suprem i l’ha equiparat a les d’altres presos polítics: “Molta gent ha criticat el discurs que va fer Santi Vila. Però crec que, d’una manera o altra, sense arguments tan miserables com els que va fer servir ell, hi ha hagut d’altres acusats que han fet argumentacions similars, dient que no van fer res. Anar a explicar a un jutge espanyol que nosaltres no vam fer res és una manera de defensar-se. Però a mi em sembla que no és la manera de defensar el que es va fer l’1-O”.

Pel que fa al resultat d’un judici que -ha assegurat- es fa “per escenificar davant d’Espanya l’escarment contra els líders polítics independentistes”, ha afirmat que “més que una reacció davant la sentència-escarment, el que hem de fer és pensar en com avancem en el mandat de l’1-O”. “Naturalment que davant la sentència hi ha d’haver alguna reacció, però l’important és com tirem endavant el mandat de la independència”, ha insistit. En aquest sentit, ha reivindicat la tasca del Consell per la República com a única institució que es “reconeix deutora” del mandat del referèndum i ha retret que “gent que està adscrita als partits” hagi dit “aquests dies de judici que l’1-O va ser una manifestació”. “Potser no són posicions unànimes als seus partits, però segur que hi estan en consideració. Jo no ho comparteixo […] Crec que el mandat de l’1-O només l’invalida un altre mandat expressat en unes eleccions o un referèndum”, ha etzibat. Amb tot, ha dit que “no hi ha d’haver cap més 1-O” perquè “el fracàs no va ser l’1-O, va ser el que va passar posteriorment”.

Et pot interessar  Espanya commemora l'exili a la Catalunya Nord... i s'oblida del català

I ha afegit: “Crec que ha d’arribar un punt en què tothom ha d’explicar la seva versió. La meva és que en el govern no hi havia prou força o instruments. O no ho volíem fer” per apuntar que creu que el Parlament sabia que no s’executaria el mandat de l’1-O. “El perquè no li ho puc explicar […] Potser sí que tenia a veure amb la rivalitat entre els partits; però en tot cas no hi havia desacord, entre els membres del govern dels diferents partits”, conclou. De cara al futur, Ponsatí demana “ser conscients que tenim molta força al carrer, que la gent està predisposada a fer passos i que això s’ha de canalitzar” i es mostra convençuda que l’estratègia de la por per part de l’Estat no tindrà un efecte generacional: “Voldrien  tota una generació renunciés a la independència. Però això no ho han aconseguit. Ara bé, que no hi haguem renunciat no vol dir que ara mateix sapiguem com ho farem”, ha dit per cridar a “una altra onada de mobilització i acció política combinades”.

Cites electorals 

Preguntada sobre les properes cites electorals, Ponsatí ha lamentat que “hi ha un partit, ERC, que ha pres una decisió molt ferma, dient que ells tenen el seu projecte i que a totes les eleccions hi van amb el seu, i que no estan disposats a reconsiderar-ho”. “Hi ha gent de l’electorat d’ERC que se sent orfe, perquè voldria propostes unitàries”, ha dit, per retreure a la CUP que, des del 21-D, “no sabem què ens proposa exactament”. “I, finalment, que tot el sector de JxCat i la Crida estan en una fase de reconsideració, d’estira-i-arronses, que definir-ho com a conflicte potser seria excessiu, però que és cert que genera confusió”, ha etzibat. En aquest sentit, no s’ha mostrat partidària que a les llistes electorals hi hagi presos i ha apuntat que “ens aniria molt bé que qui estigués al davant [dels partits] no fossin les víctimes”.

Per acabar, Ponsatí ha destacat que mentre s’insisteix en la unitat independentista “no s’està fent una altra cosa”: “Cal més propostes alternatives i, finalment, que els electors diguin quina els genera més confiança”, ha dit. I és que Ponsatí està segura que la fi de la repressió per part de l’Estat (també el seu exili) només arribarà amb la constitució de la República Catalana.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió