Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

[Vídeo] Torra, als comuns: “El suport de Valls significa el de l’establishment, el de la casta, i marxar de la defensa dels drets”

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha carregat aquest dijous contra la possibilitat que la líder dels comuns a Barcelona, Ada Colau, acabi revalidant el seu càrrec d’alcaldessa de la ciutat amb el suport dels socialistes i del grup de Manuel Valls i Cs. Durant la sessió de control al ple del Parlament, Torra ha considerat que els comuns ara “han de decidir on són”. “Saben el què significa el suport de Valls i els seus vots? És el vot de l’establishment, del pont aeri, de la casta, dels poder––s de l’Estat, tots posats en marxa per evitar que la llista més votada, la de l’exconseller Maragall, el faci alcalde de Barcelona”, ha avisat el president, tot afegint que amb aquesta elecció els comuns “decideixen si estan amb qui va guanyar les eleccions i se situen en el bloc de la defensa dels drets i llibertats, o si pacten amb Cs i Carlos Carrizosa”.

En aquest sentit, el president ha recordat als comuns que “tenen encara una oportunitat magnífica per aprofitar les hores que queden” fins a la constitució de l’Ajuntament i reconsiderar la seva postura. “No marxin del bloc dels que estan del costat dels drets i les llibertats. Pels seus votants i per la gent”, els ha demanat.

Publicitat

Per la seva part, la presidenta del grup parlamentari de Catalunya en Comú Podem, Jéssica Albiach, ha considerat que el president i el Govern “van fatal” perquè intenten “patrimonialitzar les institucions” en “demanar una resposta de país” si Colau accedeix a l’alcaldia i no acaba seent batlle un independentista com Maragall. “Són declaracions impròpies i desafortunades, no s’accepta la democràcia”, ha comentat, tot afegint que comportaments com aquest recorden a quan l’esposa de Jordi Pujol, Marta Ferrussola, “va dir que els havien robat el Govern i era com si els haguessin entrar a casa després de perdre la Generalitat”. És per això que ha demanat a Torra que “cessi Budó de portaveu o dimiteixi ella”. “Rectifiquin perquè Catalunya es mereix un Govern que treballi per tots i que deixi de costat els frontismes teixint grans acords”, ha conclòs. En aquest sentit, Torra ha replicat atribuint la patrimonialització de les institucions a Ada Colau. “Què fa Colau amb Barcelona? Què volen? Drets o cadires?”, ha sentenciat.

Al seu torn de pregunta però sobre el mateix tema, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha carregat contra Torra per menystenir els pactes dels ajuntaments que no incloguin governs i alcaldes independentistes. “Pot desitjar que siguin ajuntaments amb governs independentistes però no pot negar la legitimitat d’altres majories democràtiques. Ni vostè ni la portaveu del Govern”, li ha retret el socialista, tot afegint que “cal respectar totes les decisions democràtiques” perquè “tots els vots valen igual i tots els electes tenen les atribucions que els dona la llei”.

Per respondre a Iceta, Torra ha volgut agafar precisament aquest darrer argument i girar l’argument recordant la situació dels diputats presos. “Tots els vots valen igual? Realment tots els electes tenen els mateixos drets? Què ha passat al Congrés i al Senat? Hi ha diputats electes suspesos sense ordre judicial per la presidenta Batet, que gracies a deu és catalana. No em parli d’igualtat de drets entre els electes”, ha conclòs.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut